Gå til sidens hovedinnhold

Vi vil hjelpe flyktninger her vi er

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På kommunestyremøtet mandag 14. september vedtok kommunestyret en resolusjon som sier at Gjesdal kommune er klare til å ta imot flyktninger fra den nedbrente flyktningeleiren i Moria. Dette er en videreføring av den politikken som på MDGs initiativ ble vedtatt av kommunestyret i mai 2020 da kommunestyret støttet seg til oppropet «Evakuer barna fra Moria».

Ved å si at vi har plass til flere sender Gjesdal kommune, sammen med kommuner over hele landet, ett sterkt signal til regjeringen om å ta imot enda flere. Da resolusjonen ble debattert var det to partier som tok fram kalkulatoren og begynte å regne på hva det vil koste å ta imot mennesker i nød. I tillegg ble det av de samme partiene argumentert for hva disse pengene kunne vært brukt til i nærområdene og for å «hjelpe mennesker der de er».

MDG vil også hjelpe mennesker der de er. Men vi setter ikke disse to tingene opp mot hverandre. Vi vil gjøre begge deler. Og akkurat nå brenner det, bokstavelig talt, i Moria. Vi må handle nå for å at disse menneske kan komme ut av den uholdbare situasjonen de er i og over i en stabil og trygg situasjon. Dette er ikke symbolpolitikk. Dette er nødhjelp, dette er handling, dette er å si: Vi ser dere, dere er ikke glemt, dere er velkommen til oss.

Jeg skulle ønske at vi kunne snu opp ned på argumentet til mindretallet i kommunestyret. I stedet for å si: «Vi må hjelpe mennesker der de er», kan vi si: «Vi kan hjelpe mennesker der vi er». For det er alltid noe vi kan gjøre. Vi kan gjøre vår del der vi befinner oss i livet og der vi befinner oss i verden. Det kan være å bli med i en organisasjoner som jobber for en mer rettferdig verden. Det kan være å gi penger til nødhjelpsaksjoner. Det kan være å bruke stemmen vår til å støtte partier som setter global rettferdighet og bærekraft på agendaen. Og når det kommer flyktninger og asylsøkere til kommunen vår kan vi ønske dem velkommen, ta oss tid til å bli kjent med dem og inkludere dem i våre liv.

I stedet for å fokusere på at noen skal «hjelpe mennesker der de er» kan vi fokusere på at vi alle kan hjelpe der vi er. Og som lokalpolitikere i Gjesdal kommune kan vi gjøre akkurat det vi har gjort. Si ifra at vi er klare til å ta imot mennesker i nød, at vi vil hjelpe her vi er.