Gå til sidens hovedinnhold

– Vi hørte først lyder og plutselig så vi at han gikk rett gjennom isen

Renate Belden og Christian Molland skulle ut og kose seg på skøyter da de tilfeldigvis ble øyenvitner til dramatikken.

For abonnenter
(Sandnesposten)

BRÅSTEIN: Det ble en uventet opplevelse lørdag formiddag på Bråsteinvatnet. En mann, som øyenvitne Renate Belden tipper er i 30–40 årene, gikk plutselig gjennom isen med et brak. Til alt hell skjedde uhellet relativt nære land.

– Han klarte å kare seg innover til land ved at han slo hendene foran seg innover. Ulykken skjedde på motsatt side av her ved fylkesvei 333, sier Belden og peker over vannet.

Christian Molland forteller at de hørte lyder før den skøytende mannen gikk gjennom.

– Det smalt i isen, som det noen ganger gjør, og han gikk plutselig gjennom med et plask. Den relativt korte avstanden til land gjorde at assistanse ikke var nødvendig. Det ble tidlig klart at han kom til land for egen maskin. Da kom det også folk til med tørre klær, sier han.

Dramatisk minutter

Det ble med andre ord en veldig spesiell opplevelse. Istedenfor den naturopplevelsen de to hadde tenkt seg, ble de vitne til det folk frykter aller mest på islagte vann.

Da Sandnesposten kom til Bråsteinsvatnet hadde også Christian Driftland fra kommunen kommet til. Ikke på grunn av ulykken, men han var på jobb for å måle istykkelser i kommunen.

– Jeg kom hit på en av mine runder i distriktet. Jeg reiser rundt for å måle tykkelsen på isen. Akkurat her hvor vi står nå er det åtte centimeter, og det viser seg at det finnes svake punkter utpå her, hvor folk ikke bør ferdes. Nå jobber vi med å sette opp sperringer, og jeg har tilkalt hjelp, sier Driftland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På motsatt side av fylkesvei 333 sto det en politibil med to betjenter. De var der for å informere om at folk ikke måtte ferdes på isen i dette området. Christian Molland og Renate Belden tilbudte seg å hjelpe Driftland fra kommunen med markering.

– Vi skal selvsagt hjelpe til. Det er vanskelig å si hvorfor tykkelsen på isen varierer, men folk må være aktsomme. Spesielt nære land og i områder hvor det er siv og annen vegetasjon, sier han.

Det kom også andre til for å hjelpe med arbeidet.

Driftland som i utgangspunktet kom for å måle tykkelsen, fikk en svært travel periode. Han måtte hele tiden informere nye skøyteløpere og familier som kom til vannet for å kose seg.

– Nå må vi sperre av halve vatnet ved hjelp av bånd som vi fester ved å bore ned i isen, sier Driftland mens han jobber på høygir.

Ny hendelse

Klokken 14.14 meldte Sør-vest politidistrikt om at enda en person hadde gått gjennom isen på Bråsteinvatnet. Nødetatene rykket dermed ut til vannet for andre gang denne lørdagen.

– Det meldes at mannen er på land og i god behold, konstaterte operasjonssentralen i Sør-Vest politidistrikt kort tid etter hendelsen.

Politiet var en stund på plass i området. Vakthavende beredskap fra Sandnes kommune holdt samtidig på med å sperre deler av vannet som ikke er trygt.

Kommentarer til denne saken