Gå til sidens hovedinnhold

Tuva storspilte «Jesper» uten stemme

Alle som var til stede på musikalpremieren onsdag kveld, kan bevitnte at Dirdal-elevene imponerte stort, både med og uten stemme.

Artikkelen er over 1 år gammel

Tiendeklassingen Tuva Campbell våknet onsdag morgen helt uten stemnme. Det var litt krise, for samme kveld skulle hun være med på premieren på årets Dirdalmusikal, Folk og røvere i Kardemomme by, hvor hun hadde en av de bærende rollene som Jesper.

Lenge var det snakk om at noen andre skulle ta på seg rollen, slik at Campbell kunne ta en mindre rolle som ville passe stemmebåndene litt bedre, men det ville hun ikke. Hun ville prøve, men før premieren onsdag kveld var hun langt fra sikker på at det ville gå bra.

Våknet uten stemme

– Alle gjorde litt feil på generalprøven, og jeg hadde ikke stemme i det hele tatt, men det gikk mye bedre enn jeg hadde trodd, sier Campbell, som sammen med Tobias Gilje og Cecilie Teigland Houler i rollene som henholdsvis Kasper og Jonathan avslørte stort komisk talent.

Campbell klarte å bruke handikappet til å gi «Jesper» en hås og knirkete stemme som ga rollefiguren ekstra karakter og gang på gang lokket fram latteren hos publikum.

– Det er positivt når folk ler. Det viser at vi gjør noe riktig, sier Campbell og forteller at hun, sammen med Gilje og Houler har øvd mye ekstra på de tre rollene.

Det viste godt igjen på samspillet de tre i mellom.

Bla deg fram i det store bildegalleriet fra Dirdal under:

Folk og røvere i Dirdal, 02.04.2019

Glemmer nervene på scenen

Men røverne var ikke de eneste som imponerte. Tonen var i grunnen satt fra det øyeblikket en myndig Tante Sofie, gestaltet av Miranda Johannessen, satte foten på scenen. Johannessen, var, som de andre unge skuespillerne, imponerende trygg på scenen.

– Det som er skumlest, er backstage før det begynner, forteller hun Gjesdalbuen og får støtte fra Emma Hansen Antonsen, som spiller Barberer Sørensen:

– Der er alle nervøse og ganske stressa. Men så, når du går opp på scenen, da glemmer du at det er så mange folk, sier hun.

Tradisjon

Det er den femte gangen Sal og scene-elevene ved Dirdal skule setter opp musikal. Og, skal en tro publikum, blir musikalene bare bedre og bedre.

– Dette er kjempebra. Det er den beste gangen jeg har vært her. De har vært flinke før og, men dette tok helt av, sier Bjørg Bjelland til Gjesdalbuen i pausen.

Bjelland, som bor i Oltedal, har gjort det til en liten tradisjon å ta med seg barnebarna fra Ålgård til musikalen i Dirdal. I år var tredje eller fjerde gang.

– Det er et bra opplegg. De er så flinke her, sier hun.

Vil gi kulturpris til læreren

Det er et utsagn foreldrene Asle Jakobsen, Kurt Askeland og Hanne Gilje Askeland kan være enige i. Alle har de gutter som er med på musikalen for første gang i år.

– De ser ut som de trives på scenen. Det er ikke noe som skjer automatisk, sier Askeland og legger til at Sal og scene-lærer Magnus J. Stokke er «ekstremt flink».

– Han er fantastisk for dem, og gjør en utrolig jobb. Skal vi nominere noen til kulturprisen i Gjesdal, må det være Magnus, sier Kurt Askeland.

Sjuendeklassinger styrte lyd og lys

Stokke fungerer som regisør, og sitter ved miksepulten, hvor han har med seg Jeremiah Rugroden, Daniel Dirdal og Simon Gilje fra sjuendeklasse, som styrer henholdsvis skjerm, lys og lyd. Det krever at de klarer å følge med på scenen samtidig som de leser manus og skrur på knotter, men guttene består prøven med glans.

Simon Gilje fikk jobben som lydmann for under en uke siden, på bakgrunn av at han hadde styrt lyden under en juleforestilling. Han klarte seg mer enn godt, der han holdt styr på 17 forskjellige mikrofoner.

– Hvis noen snakker litt for høyt, må jeg skru ned litt. Alle snakker forskjellig. Noen må ha mer, og noen må ha mindre lyd, sier han og får skryt av lærer Stokke:

– Dette er mer komplisert enn juleforestillingen, men han er veldig flink, sier Stokke.

Dersom du gikk glipp av premieren, har du fremdeles sjansen til å få med deg en forestilling enten torsdag eller fredag kveld. Barnehagene og skolene får sin sjanse torsdag formiddag.