Fredag går startskuddet for årets utgave av sykkelrittet Tour of Norway.

Etapperittet går over fire dager, og på søndag blir det storfint besøk også i Gjesdal. Først skal de kave seg til toppen av Suleskard, før ferden går videre nedover til Sirdal. Så går det unna over fylkesgrensen og nedover Øvstabødalen til Byrkjedal.

Derfra fortsetter syklistene på fylkesvei 450 forbi Gilja og til Dirdal, hvor det er lagt inn spurt.

Fra der av går turen til toppen av Oltedal. Her tar rytterne, som i fjor, av Hunnedalsvegen og sykler oppover Seldalsvegen. Rittet fortsetter så via Sandnes til Stavanger.

I fjor kom syklistene motsatt vei, altså fra Ålgård.

Årets løype, 2. etappe:

Valle – Nomeland – Brokke – Suleskard – Sinnes – Tjørhom – Byrkjedal – Dirdal – Oltedal – Sviland – Vatnekrossen (Sandnes) – Diagonalen – Madlaveien – Renneberget – Ullandhaugtårnet.


Bernal og Hoelgaard på startstreken

Fjorårets utgave ble vunnet av ingen ringere enn Remco Evenepoel, som senere på året ble verdensmester.

I årets utgave finnes det også store navn som har meldt sin ankomst. Størst av disse er nok Egan Bernal fra Colombia. 26-åringen vant Tour de France tilbake i 2019, og i 2021 vant han også Giro d'Italia.

Bernal skadet seg siden stygt ved oppstarten av 2022-sesongen. På en treningstur krasjet han med en parkert buss i rundt 50 km/t. Det førte til opp mot 20 beinbrudd, og legene uttalte at det var 95 prosent sjanse for at han ville bli lam eller død. Men Bernal kriget seg tilbake, og mot slutten av fjoråret var han igjen tilbake i konkurranse.

Ellers er det verdt å merke seg at Gjesdal og Ålgård har et eget håp med. Markus Hoelgaard sykler om dagen for WorldTour-laget Trek-Segafredo, og har fra før 4. plass i rittet som bestenotering.

I tillegg til Hoelgaard er det en hel bråte med nordmenn som er med, deriblant Alexander Kristoff. Hele startlisten kan man finne her.

Trafikkutfordringer

Det er altså første pinsedag rittet kommer til kommunen. Derfor vil også trafikksituasjonen bli påvirket og flere strekninger vil bli stengt.

Ifølge arrangøren vil følgende strekk i Gjesdal bli stengt i perioder søndag 28. mai:

Fra Byrkjedal til Svartevatn (Tjørhom) (kryss FV450/FV468), stengt fra klokken 14.30 til 16.35.

Fra Oltedal til Byrkjedal, stengt fra klokken 15.45 til 17.15. Fra Seldalsveien/Søredalen til Oltedal, stengt fra klokken 16.30 til 17.30.