Torbjørn P. Ravndal er død

Torbjørn P. Ravndal sovnet stille inn onsdag 6. mai.

Torbjørn P. Ravndal sovnet stille inn onsdag 6. mai. Foto:

Av
DEL

Minneord Torbjørn P. Ravndal sovnet stille og rolig inn etter kort tids sykeleie på SUS onsdag 6. mai. Han var født 27. november 1936, og ble 83 år. Torbjørn var en jordnær og godt likt person som hadde en stor vennekrets. Han gikk folkeskolen på gamle Ålgård skole, og hadde K.B. Lima som lærer.

Torbjørn vokste opp i krysset mellom «Gadå» og Berlandsveien og var tredje generasjon som dreiv slakterbutikk. Han kom tidlig med i bedriften, og dreiv i slakteryrket nesten til han ble pensjonist. De siste årene arbeidet han i Mattilsynet. I 1947 bygde faren nytt slakteri bak butikken. Der ble det slaktet cirka 10 000 sau/lam på 1950 tallet i tillegg til en god del storfe og gris. Det meste av dette ble solgt til en engroshandler i Oslo. I slakteriet var der både pølsemakeri og avdeling for blodmatproduksjon, og bedriften produserte bl.a. fårepølse som ble solgt til engroslager i Stavanger.

Det var farfaren Theodor som startet bedriften i 1919, og som faren Peder dreiv fra 1943 til 1970. Torbjørn tok så over og dreiv butikken fram til 1991. På 1960-tallet ble der stilt nye krav til hygiene og kjøling, noe som gjorde det umulig å fortsette med små slakterier. De ble da med i en sammenslutning som fikk navnet Jæren Off. Slakteri hvor det ble slaktet cirka 4000 tonn i året.

Torbjørn giftet seg med Anni Ekkje fra Røldal 19. januar 1960, og kunne således feire 60 års bryllupsdag i år. De bygde seg tidlig hus på Solkjen, og flyttet inn 15.desember i 1960. Der fikk de to barn, Unni og Tor. I sin ungdom dreiv Torbjørn mye med fotball, og i 1954 var han med på det meget omtalte juniorlaget som slo Pors ut av cupen i Porsgrunn. Det var den gang Porsgrunn lå langt unna. Vi reiste med tog og overnattet på hotell, og det var ikke alle juniorlag forunt på den tiden.

Senere ble det også en del kamper på Ålgårds A-lag, hvor Torbjørn var en stødig høyreback. Han spilte 135 A-kamper for Ålgård. Torbjørn debuterte mot Bryne i 1958, og la skoene på hylla etter kamp mot Frøyland i 1965. Han var viseformann i ÅFK i tre år på 1960-tallet. Torbjørn var en ivrig friluftsmann, og familien besøkte ofte hytta i Sirdal. Han deltok i Sesilåmi første gang det ble arrangert, og gikk løpet hele 17 ganger. Torbjørn var også med i en fast turgjeng som hadde turer i nærmiljøet rundt Ålgård.

På sine eldre dager møtte han trofast opp på formiddags – og kveldsmøtene i ÅFK-seniorer. De første årene på ÅFK-huset og de senere i Jæderstova på det nye klubbhuset. I tillegg var han fast inventar på de månedlige møtene i Den eldre garde, og han var også med på søppelhenting faste torsdager.

Mange vil savne Torbjørn, men sårest er savnet hos kona Anni, de to barna Unni og Tor, de fire barnebarna og oldebarnet som han var så lidenskapelig opptatt av. Midt i sorgen sitter likevel alle igjen med utrolig mange gode minner.

Artikkeltags