Gå til sidens hovedinnhold

SUS om koronasituasjonen

Stavanger universitetssjukehus må utsette rundt 200 planlagte operasjoner i uka.

(Solabladet): Til stede på onsdagens pressebrief er klinikksjef Geir Lende, smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe, avdelingsoverlege ved medisinsk mikrobiologi, Iren Høyland Löhr og Marit Halonen Christiansen, avdelingssjef for kvinneklinikken.

Sendingen produseres av NRK.

– Det er dessverre slik at det er all time high nå både når det gjelder smitten og antall innlagte. Det er forståelig at folk flest, også oss på sykehuset, begynner å bli litt lei av dette. Det er forståelig at folk lurer på hvorfor det er nødvendig med disse tiltakene og jeg vet mange tenker at det ikke så mange pasienter. Men det er vesentlig og det er viktig at alle følger rådene og lar seg vaksinere, sier klinikksjef Geir Lende.

– Saken er slik at sykehuset er rigget for flere typer pasienter og når vi får store forandringer her får vi utfordringer. Når det blir veldig mange flere pasienter i en gruppe så blir det en påkjenning. Vi må legge om drifte, flytte rundt på pasienter og lære opp folk som ikke jobber med denne typen pasienter. Derfor blir det et press, sier Lende.

Utsetter planlagte operasjoner

Dette økte presset på sykehuset går utover folk som ikke trenger øyeblikkelig hjelp. Flere planlagte operasjoner blir nå utsatte.

– Dessverre er konsekvensen den at vi må redusere aktiviteten på andre områder. Det er typiske ting som planlagte operasjoner. Det å måtte stryke slike operasjoner er både trist og vanskelig. Det er ikke med lett hjerte vi gjør dette og vi har stor forståelse for at dette er frustrerende for de pasientene som har gått og grudd seg og ventet i flere uker og så blir operasjonen strøket enda en gang. Men det er nødvendig nå, sier Lende.

Dette tilsvarer rundt 200 operasjoner i uken.

Akkurat nå er det 21 pasienter på SUS med korona. Mandag var det 26 pasienter og det er det høyeste antallet så langt i pandemien.

– Vi forventer at det vil fortsette å være stabilt høyt, men det kan også bli en økning i antall koronapasienter. Vi har aldri hatt flere smittet på Nord-Jæren. Over en prosent av befolkningen på Nord-Jæren har testet positivt de siste 14 dagene. Men vi ser en reduksjon i smitten blant de eldste og det betyr at det mest sannsynlig er færre som blir alvorlig syke, sier smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe.

Han forteller at omikronvarianten på vei opp, men at det fortsatt er delta som dominerer.

Økning av omikron

Sykehuset har analysert 15.500 prøver forrige uke – noe som er en fordobling i løpet av to uker. Presset på laboratoriet er stort og det fortsetter å øke.

– Vi ser også at antall positive tester fortsetter å øke. Nå er rundt 15–16 prosent av testene positive og vi ser en økning. Det har vært en fordobling av positive prøver de to siste ukene, sier avdelingsoverlege ved medisinsk mikrobiologi, Iren Høyland Löhr.

Så langt har de funnet 263 tilfeller av omikron og det øker uke for uke. Forrige uke var det 148 tilfeller, mens de to siste dagene har det vært hele 72 tilfeller av omikron. Det er 14 prosent av de positive prøvene.

Svartiden på prøver er nå oppe i 12 timer i gjennomsnitt fra sykehuset mottar prøven.

Sykehuset har også valgt å åpne opp en egen pandemipost for gravide som er koronasmittet. Det betyr at alle friske som skal føde må være på fødeavdelingen, mens de som er smittet blir både innlagt, føder og har barseltiden på fødeloftet.

– Blir en annerledes jul

– Det er også viktig å understreke at sykehuset vil være i stand til å ta i mot all øyeblikkelig hjelp. Og du skal aldri være redd for å ta kontakt med oss og du vil bli tatt hånd om å få den hjelpen du trenger, sier Lende.

Han viser til at en ulykke aldri skjer på et passelig tidspunkt og at mange hadde ønsket seg en helt annerledes jul.

– Vi har mange folk som allerede har jobbet mye, men som nå skulle ta seg en velfortjent fri. Og så kommer denne toppen og vi må nok en gang be våre ansatte om å gjøre en ekstra innsats. Vi er kjempeglade for at de stiller opp, selv om de er trøtte og leie. Vi vil også takke fagforeningene for å være behjelpelige slik at vi nå får den bemanningen vi trenger i disse juleukene, sier Lende.

– Men det blir en annerledes jul og mange får ikke tilbrakt tid med familien slik de ønsket. Vi er mange som skulle ønske vi var fire år i romjulen og kunne rømme fra alt dette. Men sånn er det ikke, sier Lende.