Gå til sidens hovedinnhold

Sauer er ålreite dyr

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Marit Epletveit har et bra leserinnlegg om sau og landbrukspolitikk i Gjesdalbuen. Gjesdal MDG vil være på lag med bonden og landbruket i kommunen.

Først vil jeg komme med en oppklaring av vårt mangelfulle resonnement om CO₂-ekvivalenter fra plantebasert burger versus lammekjøtt, i leserinnlegget Epletveit viser til. Vi skrev i vårt innlegg «at en plantebaserte burger importert fra USA kun hadde omtrent en fjerdedel av utslippene som en tilsvarende burger av norsk lammekjøtt, transportutslipp inkludert.»

I leserinnlegget var vi ikke tydelige på at vi byttet ut CO₂-ekvivalenter per kg vare fra storfe (15 kg per kg vare) til lam (13,5 kg per kg vare), siden det var lammekjøtt Magnar Mæland tok opp. Tallene for CO₂-ekvivalenter for storfe og lammekjøtt hentet vi fra en sak publisert på faktisk.no 2. januar 2019. Tilsvarende tall er også oppgitt av Animalia, som eies av Nortura og Kjøtt- og Fjørfebransjens landsforbund.

Den plantebaserte burgeren vi sammenlignet lammekjøttet med, er den som er å kjøpe i Norge, nemlig Beyond Burger. Beyond Burger inneholder ikke genmodifiserte vekster, da dette er forbudt å selge i Norge. Den andre plantebaserteburgeren i faktisk.no artikkelen er ikke til salgs nettopp fordi den inneholder GMO og ikke med i vår sammenligning.

Hovedpoenget er likevel at vi støtter Epletveit.

  • Hurra for landbruket som er første næring med forpliktende klimaavtale med staten.
  • Ja, velg i norske matprodukter, særlig når det kommer til kjøtt. Storfekjøtt fra andre land har i gjennomsnitt 2-3 ganger klimaavtrykket til norsk storfekjøtt. Vegetarmat har lavere utslipp enn norsk kjøtt igjen.
  • Ja, selvforsyningsgraden i Norge må opp. Minimier import av kjøtt og råvarer til kraftfôr. Vi må dyrke grønnsaker, bønner, erter og frukt der det er mulig.
  • Ja, beitedyrene gjør en fantastisk jobb med å holde beitemarkene nede. Beitemarker binder karbon bedre enn både gressåker og skog. Agrianalyse (eies av Norsk Landbrukssamvirke og Norges Bondelag) anslår at beitemark kan binde 0,9 millioner CO₂-ekvivalenter årlig. Beitedyr slipper ut omkring 2,3 millioner CO₂-ekvivalenter årlig.
  • Ja, beitemarkene er viktige for pollinatorer og biomangfold.

Det skal lønne seg å være bonde. Det skal lønne seg å drive små og mellomstore bruk i distriktene. Det skal lønne seg å produsere mat på norske beiteressurser. Vi ønsker at bønder som Epletveit og Mæland skal få godt betalt for å produsere kjøtt fra beitemarker.

Sauer er ålreite dyr. Bønder er viktige for Norge.