Samlet inn nær 300 underskrifter mot urnelund. Nå vil rådmannen trekke forslaget: – Vi er enormt lettet

Marit Høie og Per Steinskog er blant de som har engasjert seg sterkt mot rådmannens forslag om å la være å utvide kirkegården i Dirdal, til fordel for en billigere urnelund.

Marit Høie og Per Steinskog er blant de som har engasjert seg sterkt mot rådmannens forslag om å la være å utvide kirkegården i Dirdal, til fordel for en billigere urnelund. Foto:

Både sinne, bestyrtelse og frustrasjon bygde seg opp over rådmannens forslag til innsparing ved å legge framtidens kistebegravelser fra Dirdal til Gjesdal og Oltedal.

DEL

Det tok ikke lang tid fra rådmannen hadde foreslått å spare penger på en planlagt utvidelse av gravplassen i Dirdal ved å heller anlegge urnelund og legge kistebegravelser til Gjesdal og Oltedal, før bygda mobiliserte mot forslaget. Faktisk var ikke saken lagt ut på høring en gang, før en høringsuttalelse var ferdig formulert. Per Steinskog la en underskriftsliste ut på nærbutikken, med plan om å sende underskriftene inn som en del av høringsuttalelsen.

Per torsdag ettermiddag hadde lista fått 273 underskrifter. Sett i forhold til folketallet, er det ganske mange.

– Det viser engasjementet, sier Per Steinskog om oppslutningen.

Han er spesielt fornøyd med at de har klart å samle underskrifter både blant yngre og eldre i bygda.

– Lista blir liggende ute fram til lørdag klokken 18. Da tar vi den inn, sier han.

– Feil å endre

Steinskog mener det blir helt feil å endre på dagens ordning.

– Det er plass rundt dagens kirkegård. Dette er et rent pengespørsmål, sier han.

– I sitt opprinnelige forslag anslo rådmannen at det vil koste rundt 700.000 kroner å etablere en urnelund, mens en utvidelse av kirkegården vil koste 8,5 millioner kroner. Det er en ganske stor differanse. Er det verdt det?

– Ja, det er det. Jeg kjøper heller ikke helt det prisestimatet. Mange ganger kan en finne billigere løsninger etter hvert.

Heller ikke Marit Høie er i tvil om at en utvidelse av kirkegården er verdt pengene. Snart skal Høyre-politikeren være med og vedta nytt budsjett i en kommune med en økonomi som er betydelig trangere enn for bare ett år siden.

– Jeg har ingen problemer med å prioritere dette. Alle ting har en prislapp. Dette er noe av det mest grunnleggende av alt for oss alle. Det har å gjøre hvor vi skal stede våre kjære til hvile, hvor vi selv skal være etter at vi er borte. Det handler om trygghet og tilhørighet. Da er det verdt det. Som jeg har sagt tidligere, du kan ikke endre kulturen med et pennestrøk. Tradisjonelt har vi alltid hatt kirkegård her inne. Dette sitter dypt, sier Høie.

– Sinne, bestyrtelse og frustrasjon

Hun kjenner på lettelse etter at rådmannen tidligere denne uken bestemte seg for å trekke det Høie mener var et umusikalsk forslag om å etablere en urnelund og i stedet legge alle framtidige begravelser til Gjesdal eller Oltedal. Rådmannen viser til «sterke signaler som har framkommet», og har også bedt om mer tid til å vurdere andre alternativer.

– Dette har hengt over oss hele veien. Det har vært tungt, sier Høie.

Hun forteller at bygda kjente på «sinne, bestyrtelse og frustrasjon» da rådmannens forslag ble kjent.

– Jeg mener også at det var unødvendig å belaste folk med dette. Jeg kan ikke tro at noen på ramme alvor trodde at noen her inne var for at vi ikke skulle ha tradisjonelle begravelser her inne, sier Høie.

Steinskog, som også er medlem av Høyre og vararepresentant for Høie, som leder utvalg for kultur og samfunn, er optimist med tanke på fremtiden.

– Vi håper det går rette veien og består slik som i dag. Det er jo ikke noe problem med plassen. Kirkegården er jo ikke innebygd, slik de kan være i mer tettbygde strøk. Dette er et spørsmål om prioritering, mener han.

Høie sier at hun er takknemlig for all støtten de har fått i sosiale medier, både innad i bygda og utenfra. Også prest Bjarte Hetlebakke og soknerådet har vært viktige støttespillere.

– Det har også vært fint å se partiene som har støttet oss, både i utvalg og kultur og samfunn, og også i formannskapet, selv om flertallet der mente at saken burde sendes ut på høring, i motsetning til hva vi kom fram til i utvalg for kultur og samfunn. Nå tror jeg alle politikerne er enige i at dette bare skal stoppe her, sier hun.

Artikkeltags