Gå til sidens hovedinnhold

Rogvi og Jærradioen får fortsette på FM-nettet

Medietilsynet forlenger konsesjonen til lokalradioene som sender på FM-båndet. Dermed kan du høre Jærradioen på den gamle kjøkkenradioen din i flere år til.

For abonnenter

(Jærbladet): Det er over fire år siden de forskjellige NRK-kanalene forsvant fra FM-nettet og over på DAB. De landsdekkende, kommersielle radiostasjonene fulgte samme vei. Men mange lokalradioer holdt stand, deriblant Jærradioen.

Det er begrenset plass på radiobølgene, og en må ha lov av Medietilsynet for å bruke dem. I utgangspunktet fikk lokalradioene konsesjon til å holde på til utgangen av 2021, men onsdag denne uken kom meldingen om at lokalradioene får fem nye år på FM-båndet.

Kulturdepartementet har nemlig gitt Medietilsynet beskjed om at lokalradioene bør få mer tid på å forberede seg på overgangen til digitale sendinger.

Les også

Rogvi (30) måtte legge om livsstilen for å tåle jobben i Jærradioen og fotball i Bryne FK: – Jeg ble både syk og skadet

– Dyrt å tilrettelegge for DAB

Aslak Sommerfelt Skretting er daglig leder i Jærradio-gruppen og er styreleder i Norsk lokalradioforbund. Han sier de har jobbet med dette i mange år.

– Det lokalradioene har sagt, er at de ønsker tid mer tid på seg til å rulle ut sendinger på DAB-nettet, uten at de skal ha det hengende over seg at FM-nettet forsvinner, sier Skretting.

Da de nasjonale aktørene forsvant fra DAB-nettet, fikk lokalradioer over hele landet et hopp i lyttingen.

– De har stått sterkere ved å være de eneste som sender på FM. Det gir litt hjelp på veien når de skal bygge ut DAB-sendinger. Det er en operasjon som er veldig stor for lokalradiobransjen, sier Skretting.

Jærradioen sender allerede i dag på DAB, i tillegg til FM-båndet. Men omleggingen til DAB koster: Det tekniske utstyret er mye dyrere, det kreves fiberlinjer og en helt annen infrastruktur, og det krever innplassering av utstyr på store master og stasjoner. Jærradio-gruppen, som består av rundt et dusin stasjoner rundt om i landet, har så langt brukt rundt 7,5 millioner kroner på DAB-tilpasninger.

– Det er midler som hadde vært vanskelige å disponere, uten å vite at vi står støtt også på FM-båndet mens dette pågår, sier Skretting.

Han mener at en av de store fordelene med at lokalradioene nå bygger ut sitt eget DAB-nett, heller enn å leie seg inn hos de nasjonale aktørene eller hos Telenor, er at de får et veldig godt nett, med mye kapasitet.

– Vi får til å sende kanalene våre i to-tre ganger så høy kvalitet som de nasjonale. Vi synes selv at vi låter fantastisk på DAB, sier Skretting.

– Ja takk, begge deler

Det sagt, så er det ikke om å gjøre for lokalradioene å gå over til digitale sendinger. «Ja takk, begge deler», sier Skretting.

– Vi vil sende på de plattformene der lytterne er, og ser ingen grunn til å slutte å sende på FM-nettet. Vi var aldri for den tvungne overgangen til DAB som startet i 2017. Ingen andre land har hatt en slik prosess, sier han.

Denne radiokanalen forsvinn ikkje frå den gode, gamle bilradioen

Han anslår at rundt halvdelen av lokalradiolytterne fremdeles er på FM-båndet, mens den andre halvdelen hører DAB-sendinger. Skretting sier at det viktigste ikke er hvor lytterne er, bare de kan nå dem.

– For oss handler det om annonsekroner. Det er det vi lever av. Da er det helt uvesentlig om folk lytter til oss gjennom en app på mobilen, på DAB eller på FM.

Skretting sier at bransjen har etterspurt stabile og fortutsigbare rammevilkår, noe de føler at de nå har fått. Det har, ifølge Skretting, også kommet politiske signaler fra regjeringshold om at det om fem år kan være aktuelt å fornye konsesjonene en gang til.

– Så må Tønes bare fortsette å gi ut fantastiske låter, slik som Spleiselag/Waldorfsalat, så kan vi holde på i mange år til.

– Det er Tønes som er i «heavy rotation» hos Jærradioen for øyeblikket?

– Ja, men den aller største slageren denne høsten er Kjæreste på Jæren av Rossmann fra Haugalandet.