På Ålgård stadion merker de som de fleste andre de skyhøye strømutgiftene. Selv om det er kommunen som tar regningen for både flomlys og fotballhall, går både vaskemaskiner og tørketromler for fullt hver dag inne i stadionbygget som ÅFK drifter. I tillegg er det mange som benytter seg av dusjene.

– Det er varmtvann og oppvarming som trekker veldig, sier daglig leder i ÅFK, Terje Tjetland.

Han beskriver en alvorlig situasjon og at de allerede har begynt å se på mulige tiltak for å få redusert strømforbruket om situasjonen ikke bedrer seg.

– Det ville vært uansvarlig å ikke se på tiltak. Det er vi nødt for å gjøre. Hva det eventuelt vil være, er ennå uvisst. Men vi er nødt til å snu hver stein for å se hva vi kan gjøre for å redusere forbruket, sier Tjetland og gir et eksempel:

– Det kan gå på oppfordringer, for eksempel å bruke minst mulig tid i dusjen. Når sesongen er over i november så kan vi jo stenge av dusjene, sier Tjetland som tror et slikt grep vil føles drastisk for mange.

– Men vi må se på priser og forbruk og alt. Hvis dette går over alle støvleskaft, så må vi til med drastiske tiltak.

Mer enn tredobling

ÅFKs strømregning for august var på nesten 70.000 kroner. Til sammenligning var regningen på 22.000 kroner i august 2021. Altså mer enn en tredobling.

– Dette har vi ikke budsjettert med, sukker Tjetland som spøker med å sette opp prisen på Jæder-pølsene.

Klubben har søkt strømstøtte for april, mai og juni. Det utgjør cirka 33.000 kroner.

– Det hjelper, men er på langt nær godt nok, vil jeg påstå. Når vi kommer til november og desember, vil regningene være på fryktelig høye beløp, sier Tjetland som understreker at de er glade for at idretten i hvert fall har en støtteordning.

Dagens strømstøtteordning for idrettslag åpner for å dekke 80 prosent av utgiftene som overstiger 70 øre per kWt. Norges idrettsforbund har bedt om å få dekket 90 prosent av alt som kommer over 50 øre per kilowattime, ifølge NTB.

Flomlys

Gjesdalbuen har fått tips fra naboer som reagerer på at flomlysene på stadion står på til det som beskrives som «alle døgnets tider». Spesielt med tanke på dagens strømpriser.

Forklaringen på hvorfor det hender at lysene står på selv når det ikke er aktivitet på banene, er ifølge ÅFKs daglige leder at det hender flomlysene «lever sitt eget liv».

– Det er ikke noe vi er herre over, der er det Lyse som har kontrollen, svarer Tjetland.

Han sier videre at han vet flomlysene sto på om morgenen forrige søndag, men han fikk ikke skrudd dem av.

Normalt vil lysene slukke automatisk klokken 22.00, og det vil ikke være mulig for noen å slå dem av eller på før etter klokken 15.30.

Det er kommunen som drifter flomlysene, men Tjetland er klar på at det er alles ansvar å sørge for at det ikke sløses med strømmen.

Han innrømmer at de eskalerende strømutgiftene stjeler fokus.

– Det er ikke bra. Du klarer ikke ha fokus på så mye annet enn strøm. Vi har helt glemt at drivstoffprisene også er høye, poengterer han.

– Kan fort bli kritisk

Ifølge Tjetland har flere klubber på Østlandet allerede stengt garderober. Eliteserieklubben Vålerenga har gitt beskjed om at de stenger hjemmebanen sin, Intility Arena, fra november til mars.

Styreleder i Viken idrettskrets, Roar Bogerud, sa i en pressemelding torsdag denne uken at de kraftig økte strømkostnadene ikke lenger gir idretten trygge og forutsigbare rammebetingelser.

– Usikkerheten vi opplever nå, tærer hardt på alle oppsparte midler. Disse skulle idrettslagene bruke til et nytt anlegg eller til sosiale aktiviteter. Nå blir de brukt til å betale fakturaer. Men mange idrettslag har ikke nok inntekter eller oppsparte midler. Noen må selge klubbhuset, høyne aktivitetsavgifter eller legge ned aktiviteten.

Tidligere denne uken gikk fotballpresident Lise Klaveness ut og ba myndighetene revurdere idrettens strømstøtteordning. Ifølge NTB frykter hun ytterligere frafall som følge av stengte arenaer.

– Det er en krise for hele Norge dette. Det er ingen enkle vurderinger myndighetene skal gjøre, men det å få understreket hvor sårbar denne bevegelsen er etter pandemien, der voksenbredde sto stille i nesten halvannet år, er viktig, sier Klaveness i et intervju med TV2.

ÅFKs daglige leder krysser fingrene og håper det kommer bedre støtteordninger før det går så langt at man må gå til skritt som å stenge ned anlegget eller øke medlemsavgiften her på Ålgård.

– Men dette kan fort bli kritisk for både oss og mange andre, påpeker Tjetland.

Raskere utbetaling

Ifølge NTB har en rekke aktører i idretten og frivilligheten den siste tiden gitt klart uttrykk for at de ikke har penger tilgjengelig til å betale strømregningene, blant annet fordi at strømstøtten fra myndighetene blir utbetalt etter at regningene har forfalt.

Fredag ble det klart at kulturdepartementet tar grep for å bidra til å løse denne utfordringen.

– For det første ber vi strømselskapene om å gi betalingsutsettelser for frivilligheten og idretten til de har fått utbetalt strømstøtten. For det andre sikrer vi raskere utbetaling av strømstøtten for de som ikke har mulighet til å legge ut selv eller får utsettelse, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) til NTB.

De som har søkt strømstøtte for forrige periode, kan vente pengene på konto ganske raskt.

– Lotteri- og stiftelsestilsynet kommer til å betale ut mesteparten av strømstøtten for forrige periode allerede i neste uke, to uker etter søknadsfrist. Arbeidet med å få disse pengene raskt ut er høyt prioritert, sier Trettebergstuen.

Idrettspresident Berit Kjøll er glad for at pengene fra dagens ordning vil bli utbetalt raskere, men mener grepet ikke er tilstrekkelig.

– Det er vel og bra at man finner raske løsninger på likviditetskrisen som mange klubber nå står i, men det hjelper jo ikke når nettoutgiften på strømregningene er så skyhøye at klubbene ikke er i stand til å betale dem. Klubbkassen er tom, sier Kjøll i en uttalelse til NTB.