Gå til sidens hovedinnhold

Innfører nye korona-innstramminger: - Må sette det sosiale livet på vent

Regjeringen innfører strenge, nye koronatiltak etter julen.

(Nettavisen)

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): - Vi ser dessverre flere tegn til at en ny smittebølge kan være på vei, sier statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse søndag kveld.

Overvåkningen tyder på at smitten har økt i høytiden, påpeker hun, men det er for tidlig å si akkurat hvordan tallene blir. Hun viser også til at den nye varianten av viruset, som først ble funnet i Storbritannia, og også er påvist i Norge, ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige viruset.

Se video i vinduet øverst i saken.

- Sammen må vi ta et krafttak for å hindre at smitten sprer seg.

Derfor innføres nye strenge tiltak.

- Jeg ber dere derfor om å ikke ha besøk hjemme, fortsetter statsministeren.

Hun sier dette ikke gjelder de som er avhengig av hjemmetjenester og som er i livets siste fase, og at barn kan ha besøk av barn i samme kohort. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand.

- Alle vi andre må sette det sosiale livet vårt på vent i to uker.

Samtidig er det lov å gå på tur sammen, men med avstand.

Maksimalt fem personer

Videre er det forbudt med alkoholservering i hele landet. Det kan maksimalt være fem personer i private sammenkomster utenfor hjemmet, mens hele husstanden kan møtes om man er flere enn fem. Det kan maksimalt være ti personer på offentlige arrangementer innendørs, men likevel 200 personer der hvor alle sitter i fastmonterte seter.

All undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler blir digitale frem til 18. januar. Alle som kan ha hjemmekontor bør det, og alle bes om å la være å reise, med unntak av å reise på hytta med de en bor sammen med.

Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter.

Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger, anbefaler regjeringen.

Alle tiltakene gjelder først i to uker. Tiltakene skal vurderes på nytt i midten av januar.

Les også: Innfører nye korona-innstramminger: - Må sette det sosiale livet på vent

- Kan komme ut av kontroll

Like før pressekonferansen kom det frem at Helsedirektoratet har anbefalt en rekke strenge tiltak mot koronaviruset.

Det er smitteøkningen gjennom desember som er bakteppet for anbefalingene.

«Vi vurderer at det er sannsynlig at vi er på vei inn i en eskalerende smittesituasjon. Det er også bekymringsfullt at det er oppdaget flere tilfeller av den mer smittsomme britiske mutasjonen i Norge», skriver Helsedirektoratet i sitt notat.

Folkehelseinstituttet (FHI) karakteriserer situasjonen som uoversiktlig og bekymringsfull.

Smitten har økt mange steder i landet. Samtidig har testaktiviteten gått kraftig ned over jul og nyttår. Samtidig har folk reist mye i jula, og nå kommer mange tilbake til arbeidsplasser og studiesteder.

Det kan få store konsekvenser:

«Vi er urolige for at ekstra smittespredning i uke 1 og kanskje uke 2 skal føre til at epidemien kommer ut av kontroll i noen kommuner og regioner i januar», skriver FHI.

Stabilt sykehustall

Myndighetene har vært bekymret for smittesituasjonen de siste ukene, og fra lørdag ble det innført obligatorisk testing på alle grensestasjoner.

Søndag var 128 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på én pasient fra dagen før.

13 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt søndag.

101 av koronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sør-Øst, 14 er innlagt i Helse Midt-Norge, ni er innlagt i Helse vest og fire er innlagt i Helse nord.

Søndag var det registrert 50.056 koronasmittede personer her i landet, ifølge foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Les også

Dette landet har allerede vaksinert 12 prosent av befolkningen: Danske forskere slakter EUs vaksineplan

R-tallet har økt

Lørdag slo Folkehelseinstituttet alarm om smittenivået i landet. De advarte om at smittetallene nå kunne være på omtrent samme nivå som da toppen ble nådd i høst.

– Nå er vi kanskje tilbake på det nivået vi var på da det snudde i november. Da er faren stor for at det går høyere enn det nivået, sa direktør Camilla Stoltenberg til NTB.

Smittetallet R har ifølge FHIs beregninger steget til 1,3. Det betyr at 100 smittede personer i snitt vil smitte 130 nye.

Les mer: FHI-topp Camilla Stoltenberg avlyste nyttårsfest av smittefrykt

Til stede under pressekonferansen søndag kveld var statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Les også: Ett år siden Wuhan-utbruddet: WWF advarer om smitte fra ville dyr

Kommentarer til denne saken