Gå til sidens hovedinnhold

Høie sier vi er inne i en andre bølge: – Nå er det alvor

Artikkelen er over 1 år gammel

Høie sier Norge er inne i andre bølge, og røper litt mer om hva slags tiltak man vil innføre i løpet av uken.

(Nettavisen)

KONGENS GATE, OSLO (Nettavisen): Regjeringen og helsemyndighetene holdt tirsdag ny pressekonferanse om koronasituasjonen.

Se hva slags tiltak som kan komme øverst i saken.

I oktober ble det meldt om dobbelt så mange nye smittetilfeller som i september.

– Nå er det alvor. Det siste døgnet er det registrert 700 nye smittetilfeller i Norge. Hver morgen våkner vi til nye smitterekorder, åpner Bent Høie dagens pressekonferanse med.

– Det er krevende å spore opp smitten, sier han, og legger til at hvis smitteutviklingen fortsetter så vil det slite på helsekapasiteten fremover, slik man ser i mange andre land nå.

Samtidig skryter han av ungdommen, og trekker frem flere eksempler med russen, som har avlyst en rekke fester den siste tiden.

– Jeg er sikker på at vi vil se resultater, av det vi gjør nå, sier han.

Helseministeren sier likevel at man ikke har tid til å vente på å se om tiltakene fra forrige uke vil være nok, og varsler at det i løpet av uken vil komme ytterligere tiltak og restriksjoner. Tirsdag kveld opplyser Dagbladet at de nye tiltakene vil komme på torsdag.

- Statsministeren skal holde en redegjørelse i Stortinget på torsdag, og vi jobber veldig intenst for at vi skal kunne legge fram tiltakene i den redegjørelsen – eller i hvert fall hovedskissen av tiltakene der, uttalte Høie i «Dagsnytt 18», ifølge Dagbladet.

I denne omgang vil ikke Høie gå mye nærmere inn på hvilke tiltak det er snakk om, siden dette er noe som det fremdeles jobbes med fra Helsedirektoratet og FHI:

– Men det handler om de sammenhengene der vi møter mange mennesker, og det som er knyttet til arbeidsreiser fra Europa, der er det nå en veldig høy smitterisiko, sier Høie.

Alvorlig situasjon

For at man skal lykkes med å slå ned smitten en gang til, så er det én ting nordmenn må innse, sier Høie:

– Vi er i en veldig alvorlig situasjon, vi er inne i en andre bølge. Vi har fortsatt kontroll, men vi er veldig presset. Det betyr at hvis kommuner ikke lenger klarer å holde testing, sporing og isolering oppe som aktivitet, så er det begynnelsen på å miste kontrollen, understreker han.

Les også: Sveriges statsminister om koronasituasjonen: - Utviklingen går i feil retning

– Derfor er vi nå helt avhengig av at alle følger de fire hovedrådene: Hold deg hjemme hvis du er syk, vask hendene, hold avstand, og ikke minst det fjerde, nye som kom i forrige uke: Begrens antall mennesker du møter, sier Høie.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad sier han har tenkt mye på de eldre i det siste, og ber kommuner gjøre alt de kan for å legge opp til besøk på en trygg måte, slik at ingen føler seg ensom.

– Vi trenger hverandre, selv om vi ikke kan være sammen, sier Ropstad.

Skjør arbeidssituasjon

– De siste ukene har vi blitt minnet om at arbeidssituasjonen er skjør, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

Han sier også at de vil forlenge ordningen med sykepenger, for dem som er smittet eller mistenkes for å være smittet, og som er borte fra jobb i den forbindelse.

– Vi foreslår at ordningen forlenges ut mars 2021, sier Asheim.

Les også: Koronasmittet fikk 30.000 kroner i bot: – Han ville handle mat

Også retten til omsorgspenger, for foreldre som må være hjemme i forbindelse med stenging av skoler eller barnehager, vil forlenges ut juni 2021.

Den midlertidige forhøyede dagpengesatsen skulle ned til normalt nivå fra januar 2021, men blir nå forlenget ut mars.

– Økt usikkerhet på grunn av smitteverntiltak gjør at regjeringen venter med å gjeninnføre normal dagpengesats, sier statsråden.

Les mer om disse endringene på regjeringens sider.

Mandag sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Nettavisen at det ikke er nok å bremse smitten og at det må økt innsats til for å reversere utviklingen.

Helseminister Bent Høie (H), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) deltar fra regjeringen, mens helsedirektør Bjørn Guldvog og Folkehelseinstituttets Line Vold også er til stede.

Les også: Ny korona-smitterekord i Norge

6347 nye smittetilfeller i oktober

I oktober ble det meldt 6347 nye smittetilfeller i Norge, en dobling fra september, da tallet var 3229. I august ble det meldt 1748 nye tilfeller, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. Per 2. november viste de samlede tallene at 1.711.988 nordmenn er testet, 20.634 har fått påvist covid-19 og 1264 har vært innlagt på sykehus, 259 av disse på intensivavdeling. Det er meldt om 282 koronarelaterte dødsfall så langt.

De foreløpige tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) viser tirsdag 704 nye registrerte smittetilfeller siste døgn, det høyeste under pandemien så langt.

Det testes nå langt flere enn før, men andelen positive tester har også økt.

Tirsdag viser tallene fra Helsedirektoratet at 61 koronapasienter er innlagt på norske sykehus – tre færre enn mandag.


Les også: Nytt koronadødsfall ved Oslo universitetssykehus

Nakstad: - Ikke nok å bremse smitten

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad uttalte til Nettavisen mandag at de håper innskjerpingen av smittetiltakene nasjonalt og blant annet i Oslo får den ønskede effekt. Samtidig antyde han at det trolig må flere tiltak til for å få reversere den utviklingen vi nå ser:

- Mange av disse tiltakene vil nok virke og begrense spredningen i smitte, men det gjenstår å se om vi får smittetrenden til å snu. Det vil nok kreve noe tid, iallfall en uke, kanskje to, fra man iverksetter tiltak. Det er åpenbart at de tiltakene som har vært gjeldende i Oslo siden høstferien har hatt effekt, for smittespredningen har ikke vært like kraftig i Oslo som i de andre storbyene i Europa. Men det å bremse smitten er ikke nok, vi ønsker å reversere den slik at tallene går nedover. Det krever mer innsats, sa Nakstad mandag.

Les også: Siste om korona i Sverige 3. november

Aktuelt å stramme inn på private samlinger

Før pressekonferansen har helsedirektør Bjørn Guldvog uttalt til VG at det kan være aktuelt å stramme ytterligere inn på private samlinger.

Etter bryllupsfester i Oslo forrige uke har 46 personer fått påvist koronasmitte. Rundt 300 personer er i karantene i forbindelse med de to festene.

Afshan Rafiq (H) vil stenge for bryllup og andre private fester i Oslo.

Les også

Har kjøpt inn 3 millioner hurtigtester - her prøves de ut

Kommentarer til denne saken