(Nettavisen)

OSLO (Nettavisen): De geografiske forskjellene er fortsatt store, men kommuneoverlege og FHI-topp Preben Aavitsland ser tegn til at smittetrenden er i ferd med å snu.

- Veldig ustabilt

- Det ser ut til at epidemien har snudd, men bildet er veldig ustabilt. Det er ulikt rundt om i landet, sier Preben Aavitsland til VG om smittetrenden i Norge nå.

Les også: FHI: Mulig med vaksine-tilbud til alle over 18 år til sommeren

Overlege Preben Aavitsland er både en del av FHIs ledelse og stab for smittevern og han er kommuneoverlege i Arendal og Froland.

Til VG sier Aavitsland at smittesituasjonen nå taler for en ulik strategi i kommune-Norge. Han peker på at det grovt sett er tre ulike kommuner; de med langvarig, utbredt epidemi, kommuner med aktuelle utbrudd og til sist kommuner med ingen eller få smittetilfeller.

Aavitsland peker også på at bydeler i Oslo og Drammen har hatt smittetrykk på nivå med de verst rammede landene i Europa.

989 nye smittetilfeller siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 989 koronasmittede i Norge. Det er 308 flere enn dagen før, men 107 færre enn samme dag i forrige uke, melder NTB med tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Rælingen på smittetoppen

Beredskapsetaten i Oslo har laget et kart med datagrunnlag fra Folkehelseinstituttet som viser utviklingen i nye smittetilfeller i norske kommuner.

Fargene i kartet viser mørk farge for høye insidens-tall, som er indikatoren for høyt smittetrykk. Tirsdag viser kartet at Rælingen kommune i Viken fylke har høyest smittetrykk i landet.

Klikk her for å se smittetrykk-kartet.

Dette er tallene i kartet, med tall oppdatert 29. mars: Rælingen 971,4 (180), Sarpsborg 870,8 (494), Stad 856,5 (81), Lørenskog 829,7 (344), Haugesund 797,7 (298), Ullensaker 757,1 (300) og Oslo 617,6 (4400).

Tallene viser smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager (insidenstall) og antall nye smittetilfeller meldt i samme periode i parantes.

- Krevende situasjon

Rælingen har hatt en kraftig økning i smitte de siste dagene. Ordfører Ståle Grøtte sier til Romerikes Blad at kommunen har bemannet opp gjennom helga for å møte utfordringene:

- Det gjøres en imponerende jobb for å håndtere en krevende situasjon og beholde kontrollen. Situasjonen nå er tosidig. Vi har et generelt høyt smittetrykk, samt at vi har et par større utbrudd i henholdsvis Løvenstad og Løvlia barnehage, samt at mange tilfeller også stammer fra et utbrudd på Rælingen videregående skole, sier Grøtte til avisa.