(Jærbladet)

Det opplyser Mattilsynet i en pressemelding tirsdag formiddag.

Newcastlesyke er en svært alvorlig virussykdom hos tamme og ville fugler. Risiko for smitte til mennesker er svært lav. Det er trygt å spise egg og fjørfekjøtt.

Slaktekyllingbesetningen med rundt 14.000 dyr som nå blir avlivet, ligger på Kvernaland i Time kommune, og 9,8 km fra gården på Horpestad der det i helgen ble påvist newcastlesyke i en besetning på 7.500 verpehøns.

Avliver for å hindre spredning av sykdommen

Svarene på prøvene tatt i slaktekyllingbesetningen gir ikke et entydig svar, men kan heller ikke utelukke at det er newcastlesyke.

– Vi må derfor behandle dette som en mistanke om newcastlesyke. I situasjonen vi står i nå, vil det ikke være forsvarlig å ikke avlive, det er for mye som står på spill, sier regiondirektør i Mattilsynet Lise Petterson i en pressemelding

Mattilsynet tar nye prøver i besetningen i dag, som sendes til analyse hos Veterinærinstituttet for å få endelig svar.

Utbrudd i flere land

I Norge har det bare vært ett utbrudd av newcastlesyke på fjørfe tidligere. Det var i en flokk konsumegghøner på Finnøy i 1996. Newcastlesyke ble påvist på ville duer i Oslo i august.

På verdsbasis har newcastlesyke vært den mest tapsbringende alvorlige smittsomme sykdommen i fjørfeproduksjonen i lang tid.