– Ungdomsrådet er på en måte en yngre versjon av kommunestyret. Vår oppgave er å være gjesdalungdommens stemme.

Det sier nyvalgt leder i Ungdomsrådet, Marta Garvik, når Gjesdalbuen treffer henne og nestleder David Medalen.

Ungdomsrådet er for ungdom fra 13–18 år, og består av 10 elever fra ungdomsskolene i kommunen samt 5 stykker fra videregående.

Medlemmene gir råd i utvalgte saker som er til behandling i administrasjonen og hos politikerne i kommunen. Og kan selv ta opp saker som politikerne i kommunestyret får ansvar for å følge opp.

– Det som kanskje er det viktigste vi gjør, er å gi vårt syn på saker, sier Marta.

Begge går første året på videregående. De er engasjerte i lokalsamfunnet, og har fulgt hverandre tett opp gjennom årene. Dette er deres andre år i Ungdomsrådet, og noe av grunnen til at nettopp de to endte opp som leder og nestleder, har sin naturlige forklaring.

– Vi har vært en slags duo gjennom lange tider; elevrådsleder og nestleder, ballkomitéleder og assisterende leder. Så sånn sett føltes det ganske trygt, sier Marta.

Hun forteller at hun tenkte på det en stund, om hun skulle stille som leder. Men nysgjerrighet, interesse og det at flere ønsket henne som leder, gjorde at hun valgte å gå for det.

– Jeg synes jeg passer til det. Og hvis jeg føler jeg er den som kan gjøre en god jobb, så gjør jeg gjerne det. Jeg vil i hvert fall ungdomsrådet det beste, sier hun.

Besøk

Ungdomsrådet har ifølge Marta og David rundt fem møter i året. I tillegg til å diskutere aktuelle saker, får de besøk av alt fra helsesykepleier, barnevernet og medlemmer fra kommunestyret.

– Det er kjekt å få besøk. Da får vi anledning til å stille dem spørsmål ungdom lurer på, samtidig som de også er ute etter å høre våre synspunkter på ting, forteller Marta.

Av ting de har blitt bedt om å gi sine synspunkt på, trekkes utbyggingen i Solbakkane frem. I tillegg har seksualundervisningen på skolen blitt tatt opp.

– Det er noe som har vært diskutert på skolen også, og vi har fått høre fra mange at det har vært for dårlig. Da fikk vi inn noen til å prate om det, og vi fikk stilt spørsmål og fortalt hva vi mener og hva vi synes funker og ikke funker, sier Marta.

– Sånn sett føler jeg vi blir hørt, legger hun til og sier at hun opplever at de som besøker rådet er engasjerte og interesserte i det ungdommene er opptatte av.

Deler ut penger

En av oppgavene Ungdomsrådet har, er å dele ut 25.000 kroner til noe ungdomsrelatert. Her kan i grunnen hvem som helst søke, enten man har planer om å arrangere noe eller ønsker penger til å kjøpe inn et eller annet.

Tidligere har pengene blitt brukt til blant annet å fikse opp i Perlå samt bordtennisbord i Dirdal, for å nevne noe.

På spørsmål om hva det er Ålgård mangler for ungdom, sliter begge med å komme på noe helt umiddelbart.

De er begge i stor grad fornøyde med det hjemstedet deres har å by på.

– Nå føler jeg ting begynner å skje på Ålgård, etter det som har blitt gjort i sentrum og ungdomshuset, som jo har vært en stund. Ålgård begynner å bli en plass hvor folk heller kommer enn reiser fra, sier Marta.

David er enig.

– Jeg vil si det er bra med aktiviteter. Vi har turnhallen, håndballhallen, stadion, friidrett og volleyball.

Han forteller i tillegg at Perlå er en populær destinasjon, også for folk som bor utenfor kommunen.

– Perlå blir brukt mye. Det er jo folk fra Sandnes som kommer til Perlå og har arrangement. Vi var der i skoletiden da vi skulle bli bedre kjent, for læreren synes stedet er så bra, sier David som legger til at volleyballbanen der nok har behov for en oppussing.

– Vi har det meste på Ålgård. Masse idrett. Kulturskolen. Og på fritiden har vi jo og ungdomshuset, hvor jeg skal nå etterpå. Jeg føler meg ganske opptatt og er veldig fornøyd, sier Marta.

Ålgårdbanen

Men noen ting kan bli bedre.

– Vi trenger tog og et bedre busstilbud, sier David.

Han bor på Bærland og irriterer seg over at bussen kun går oppom to ganger til dagen.

– I tillegg er bussen ofte helt stappet og det er nesten umulig å komme seg på, legger han til.

Ungdomsrådet har hatt besøk av Kolumbus tidligere, og flere av medlemmene håper å få dem inn igjen for å diskutere blant annet dette.

Noe annet som har vært diskutert i rådet, er gjenåpning av Ålgårdbanen og behovet for tog. Dette er de enige om hadde vært positivt, for å komme seg lettere og raskere rundt nå som nettverket deres strekker seg lenger enn bare internt på Ålgård.