Riktignok hevder Rita og Dag Norman Sværi å ha sett en i Østebødalen i oktober 2014, og det er ingen grunn til å trekke dette i tvil, men de fikk aldri bevist dette funnet med bilder. Det gjorde imidlertid Magne A. Berge torsdag 22. september ved Håfjell i Limaheia.

Dette er uten tvil en svartglente og trolig en ungfugl i sitt første leveår (1 k).

– Det var Torgeir Lima som ringte meg og sa at det var ørn og ravner der oppe, forteller Magne i en e-post til meg, som svar på mitt spørsmål om hvor dette var.

Dette var etter at jeg hadde artsbestemt den til svartglente.

– Bildene blei ikke betre på grunn av langt hold og disig vær. Skal reise opp tidlig lørdag morgen og stette solteltet mitt før det lysner og håpe det kommer noe.

Det gjorde det ikke, men det illustrerer godt hvor mye forgjeves arbeid og timer med venting det ligger bak hvert slikt blinkskudd ute i naturen. Ofte er det ren flaks, som i dette tilfellet. Han fortalte også at fuglene holdt til på en død sau der oppe.

Svartglente, Milvus migrans, er en fugleart i haukefamilien. Den ligner den mer vanlige rødglente, men er mørkere brun i drakten og har ikke så kløftet hale. Denne fuglen holder ofte til nære folk, lever blant annet av åtsler og hekker over det meste av Europa nord til Tyskland, noen få også lengst syd i Sverige.

Svartglenten hekker ellers over store deler av Afrika, Asia og Australia, og den er sett cirka 50 ganger i Norge per 2003 ifølge Store norske leksikon.

For egen del kjenner mest glente fra våre turer med bil på motorveier nedover gjennom Europa. Da hang det ofte slike fugler med kløft i stjerten over auto Bahn, og vi antok at disse, for oss litt eksotiske fuglene, speidet etter lettvinte bytter som enten var drept eller skadet etter sammenstøt med biler.