Gå til sidens hovedinnhold

Lite planer for ferien? Her er ti ting du kan gjøre i Gjesdal i sommer

Det finnes nok av ting å gjøre i Gjesdal om sommeren. Dersom du har litt tid til overs hjemme, er kanskje noen av disse aktivitetene for deg.

For abonnenter

Dersom du vet om flere ting som skjer i Gjesdal i sommer, send oss gjerne tips til tips@gbnett.no.

Bade

Det er ingen sommer uten bading. I Gjesdal finner du flere flotte badeplasser. Om du er mest glad i ferskvann, finnes det gode badeplasser i Perlå, Raudvigå, Flassavatnet og ved Limavatnet.

For deg som er glad i sjøen, har strendene i Dirdal og Frafjord gode bademuligheter i flotte omgivelser.

Les også

Nicholas (23) starter hver dag med å bade i Øygardsvatnet: – Det gjør godt for kropp, sinn og sjel

Les også

Fartet til Frafjordstraen for å nyte sommerværet

Les også

Én badeplass på Ålgård holder høyere temperatur enn de andre

Turer

Tur i fjell og hei har virkelig tatt av det siste året. Mange har fått øynene fjellturer her i kommunen, og Forening for stølsliv og friluftsliv i indre Gjesdal, har stått for utbedring av mange stier.

I tillegg til populære fjellturer som Ramnstoknuten, Edlandsfjellet og Risfjellet, finnes det også turer i lettere terreng. Gjesdalbuen har skrevet flere tursaker. Noen av disse er kanskje noe for deg?

Les også

«Trodlakyrkjå» og andre spektakulære fjellturer å få øynene opp for

Les også

I førti år har Gunnar (91) gått tur i Neseskogen. Nå har han fått selskap av datteren Siw (48)

Les også

Margunn og 40 andre møtte opp for å gå tur i lag: – Et veldig positivt tiltak

Les også

Her jobber de med å bedre enda en populær tursti på Ålgård

Les også

Denne gjengen bygde ferdig stølen på rekordtid. Nå er de allerede i gang med nye prosjekter

SUP og kajakk

En aktivitet som kanskje er ukjent for mange, finner du i Frafjord. Her driver Gabriel Croswell Frafjord SUP & kayak. SUP er et padlebrett, som du kan stå og sitte på, mens du tar deg rundt i fjorden. I fjor fikk Croswell inn en mega-SUP, som har plass til sju-åtte personer samtidig.

Kanskje dette kan være noe å ta med hele familien på i sommer?

– Jeg håper jo at flere folk kommer når det regner også. Nordmenn planlegger ofte litt etter været, men når været ikke er fint er det veldig fine forhold her inne, sa amerikaneren til Gjesdalbuen i fjor sommer.

Les også

Amerikanske Gabriel (44) er takknemlig for hjelp fra nordmenn i sommer, men vil at folk skal komme seg ut i regnet også

Vannski

Stavanger og Sandnes vannskiklubb driver aktivitet på Limavatnet hver sommer. De holder til ved en liten brygge langs Gjesdalvegen, og har båt og alt av utstyr som trengs til lek på vannet.

Espen Dale har stått på vannski på Limavatnet i åtte år og håper flere gjesdalbuer i det minste vil prøve seg. Når det er fint vær og lite vind, tilbringer de ofte hele dagen ute på vannet.

Les også

Espen vil ha med seg flere gjesdalbuer på vannski

Månafossen

Man kan ikke snakke om ferie og sommer, uten å nevne Månafossen. Stedet er blant de mest populære turistattraksjonene i Gjesdal, og tiltrekker seg folk fra alle kanter av landet hvert år. Turen opp til platået hvor du ser rett over på fossen, tar ikke lenger enn 20 til 30 minutter.

Dersom du har planer om å gå videre inn mot Friluftsgarden Mån, må du beregne mer tid. Her er det også gode overnattingsmuligheter i Friluftsgarden eller i telt.

Les også

Årets «71 grader nord»-deltakere besøkte Månafossen: – Vi gjorde et veldig spektakulært stunt

Kongeparken

Fritidsparken med bob–bane, berg– og dalbane, karuseller, gråtassland, og mye mer burde være kjent for de fleste. Her er det noe for enhver. Kongeparken er blant de mest kjente turistattraksjonene i vår region.

Nytt av året er blant annet mulighet for overnatting i BrumleLodge. Her kan du leie overnattingssted på 40 kvadratmeter, med egen sture, bad, soverom og balkong.

– Å bo og oppleve parken på kveldstid er en unik opplevelse, også tenk deg det å kunne våkne til soloppgangen, helle seg en god kopp kaffe og spise frokost med familien og la blikket skue ut over parken, sa daglig leder, Therese Oddsen, tidligere i år.

Les også

Utsolgt åpningshelg med 1.000 gjester til dagen i Kongeparken

Les også

Slik ser Kongeparken for seg sitt nye overnattingstilbud: – Vil være en unik opplevelse

«Digg sommer»

Gjesdal kommune tilbyr i år et nytt konsept. «Digg sommer» skal gi barn og unge i kommunen et hav av aktiviteter å velge i. Aktivitetene starter i slutten av juni og varer frem til midten av august. Alle arrangementer publiseres på det kommunale nettstedet Friskus, med muligheter for å melde seg på så mange arrangementer som ønskelig.

Det blir blant annet sup-kurs, yogafestival, pop-up ungdomshus, skatekurs, klatring i Månafossen, sykkeltur, kodekurs, matkurs og gaming. I Perlå vil det være et stort, oppblåsbart badeanlegg den ene uka.

I tillegg kan barna og ungdommene velge mellom Trolljeger, sandvolleyball, idrettsdag, «Mesternes mester», fotballdag, basketballdag og et kreativt opplegg på Limagarden.

Alle aktivitetene er gratis.

Les også

De skal bruke 1,6 millioner kroner på en «Digg sommer» med 2400 aktivitetsplasser

Via ferrata

Sommeren 2017 bygde Eivind Haaland, som bor på en gård på Eikeskog, øverst i dalen i Frafjord, en via ferrata-rute. Ruta består av metallbøyler og en vaier som er solid fastmontert i berget. De besøkende fester sikkerhetsseler i vaieren og klatrer oppover ved hjelp av metallbøylene. Løypa går kanskje to hundre meter opp fjellveggen på baksiden av Haalands gård. Fra toppen er det kort vei bort til Månafossen.

Via ferrata er klatring opp fjell, gjort på en sikker måte.

– Det er trygt. Samtidig er det ikke til å stikke under stol at det er langt ned. Dersom alle gjør det de skal, så er det trygt. Men i forkant må alle skrive under på en egenerklæring om at de gjør dette på eget ansvar og av egen fri vilje. Jeg vil nok tro at det blir definert som en risikoaktivitet.

Les også

Eivinds hjemmelagede attraksjon trekker mer turister enn noen gang før: – Det ser ut til at folk flest har lyst til å finne på noe

Spa

Har du fått nok aktivitet og trenger en pause fra all bevegelsen? Da er kanskje en tur til Frafjord spa eller Byrkjedalstunet noe for deg. Begge stedene tilbyr også overnatting.

Stedene ligger nært populære turområder, og har lett tilgang til både strendene i Dirdal og Frafjord, og fiske i Dirdalselva.

Byrkjedalstunet fikk på plass et nytt spa i fjor, med vedfyrt stamp, utendørs dusj og badstu.

Les også

Reidun var bekymret da pandemien inntraff, men fikk en av sine beste perioder i fjor høst. Nå utvider de spaet og gleder seg til ny turistsesong

Les også

Byrkjedalstunet åpner igjen med nytt spaområde til gjestene

Dresintur

Palmesøndag var det mulig å ta årets første dresintur på Ålgårdbanen. Ålgårdbanens venner er en forening som jobber for å få gjenåpnet passasjertrafikken på jernbanestrekket mellom Ålgård og Ganddal. For å skaffe inntekter arrangerer de i sommerhalvåret dresinsykling på banen, med utgangspunkt i stasjonen på Figgjo.

Som en følge av viruset har venneforeningen nå begynt å ta forhåndsbestillinger på dresinsykling, enten en skal i retning Ålgård eller Foss-Eikeland.

Les også

Gjør seg klar for ny dresinsesong

Les også

Tidenes besøksdag: Rekordmange ville sykle på Ålgårdbanen