Derfor må sommerskolen utvides

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI fjor var det 605 elever som ikke fikk bestått alle fag på videregående skole. Tilbud om sommerskole til denne gruppen er en sjeldent god investering.

Vår ultimate drøm som fylkespolitikere fra Arbeiderpartiet er at alle våre ungdommer klarer å fullføre videregående skole. Derfor vil vi strekke oss langt for å tilrettelegge best mulig. Skoleslutt er første skritt på veien til arbeidsledighet, utenforskap og svekkede fellesskap.

Det taper alle på.

Fra middels til toppsjiktet

Noe av det første Arbeiderpartiet og posisjonspartiene gjorde etter 2015-valget var å sette av 55 millioner kroner til målrettede tiltak for å oppfylle visjonen om at ingen skal droppe ut av skolen. Dette har bidratt til at utviklingen har snudd. Nå er det færre som slutter, og Rogaland har gått fra å være midt på treet til å være det tredje beste fylke i landet.

Vi er slett ikke i mål, men vi nærmer oss. Og denne uken kom vi enda et lite skritt nærmere. Tirsdag vedtok nemlig flertallet i Opplæringsutvalget at sommerskolen skal utvides.

Siden 2009 har yrkesfag-elever med stryk-karakter i matte og naturfag fått tilbud om ti dagers sommerskole og ny eksamen. I vår region er det Jåttå Videregående skole som tilbyr sommerskole. Nå skal ordningen utvides til også å gjelde elever på studiespesialiserende fag (før kalt allmenn).

Reddet 82 i fjor

I fjor var det 92 elever som deltok på sommerskolen. 88 elever gikk opp til eksamen i ett eller flere fag – og 82 fikk bestått-karakter. Disse slapp å bruke ett eller flere år ekstra på å fullføre. De slapp å miste studiemotivasjon. Fylkeskommunen sparte penger på at de ble ferdig i tide. Og samfunnet tjener på at de trolig kommer seg i jobb ett år tidligere.

Sommerskolen er en sjeldent god investering og en vinn-vinn-vinn-situasjon. For ungdommene, for fylkeskommunen og samfunnet for øvrig. Sommerskole forebygger utenforskap. Og sterke fellesskap er noe av det fineste vi har.

11. juni avgjør fylkestinget om sommerskolen skal utvides allerede fra i sommer eller om endringer først gjelder fra neste år. Vi håper og tror flertallet prioriterer å utvide sommerskolen raskest mulig.

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags