Er skolemat valgflesk eller god helse- og skolepolitikk?

Av
DEL

MeningerI innspurten til kommune- og fylkestingsvalget er gratis skolemat blitt en sak som tydelig skiller Arbeiderpartiet fra høyresiden i norsk politikk.

Vi ønsker at alle barn i grunnskolen skal få et gratis felles måltid i løpet av skoledagen. Hvordan dette gjennomføres vil variere i kommuner og på hver skole, men maten og måltidet skal være delikat/appetittvekkende, lystbetont og være med på å skape fine sosiale stunder. Samtidig vil elever kunne få være med i praktisk gjennomføring.

Gjesdal Arbeiderparti fremmet sak i kommunestyret før sommerferien, der alle partiene samlet seg om at Gjesdal kommune ønsker å utrede muligheter og kostnader i løpet av høsten 2019 for å få til prøveordninger ved noen av kommunens skoler.

Det er ennå ikke bevilget midler til dette lokalt eller nasjonalt. Så her må vi gjøre det så rimelig og enkelt som mulig for å få til måltid uten foreldrebetaling. På Bærland skole serveres det gratis havregrøt til frokost hver tirsdag (fra januar 2015) for de elever på de øverste klassetrinn som ønsker det. Her bruker skolen litt tilgjengelig kapasitet på en kreativ og god måte.

Gjesdal Ap ser også muligheter for å samarbeide med kommunalt kjøkken, næringslivet og frivillige der man sammen kan utvikle konsept som sikrer våre unge sunn og god mat, som igjen fører til trivsel og helsegevinst.

Forskning viser at et måltid mat i felleskap er med på å skape god stemning og gir ro i klassene. Matpakken er sikkert grei nok, der den kommer med til skolen og blir spist, men tiden er overmoden for å gi våre unge valgmuligheter i kantiner, allrom og felles areal der de kan kose seg med fersk mat i godt lag.

Gratis skolemat er ikke ‘valgflesk’ for Arbeiderpartiet. Vi er samlet som parti sentralt og lokalt om å få dette til så raskt som mulig. Skal vi få til gratis eller rimelig skolemat for alle, slik ordninger fungerer i land vi liker å sammenligne oss med, så må statlige myndigheter fatte vedtak om det.

Vi ønsker heller ikke at lærerne skal være bekymra for merarbeid. De har nok å styre med. Kommunene kan ansette kokk/miljøarbeider som har ansvaret for organisering og gjennomføring sammen med skoleledelse. Her ser vi også muligheter for at kommunen vil tilby praksisplasser til ungdom i kjølvannet av ei ordning.

Inntil Stortinget bevilger midler til dette, ønsker vi å få til ei skolemat-ordning lokalt, i samarbeid med skoleledelse og de andre partiene.

Godt valg!

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags