Politikerne må ta ansvar - Gjør obligatoriske møter mellom helsesykepleier og elever til rutine

Espen Gramstad, nestleder i Gjesdal KrFU, vil styrke skolehelsetjenesten.

Espen Gramstad, nestleder i Gjesdal KrFU, vil styrke skolehelsetjenesten. Foto:

Av
DEL

LeserbrevMange unge opplever et forventningspress med urealistiske krav til prestasjoner på alle plan. Skolehelsetjenesten må derfor styrkes, ikke svekkes. For det er dessverre mange barn og unge som opplever at deres helsesykepleier er tilnærmet usynlig, og møter en låst dør. Det er ikke godt nok. Dette er ikke godt nok for noen, og KrF jobber hardt for å få flere helsesykepleiere i skolen. Som nestleder i Gjesdal KrFU har jeg et stort engasjement for nettopp denne saken.

Helsesykepleierne er et nøkkelkort for å bedre barn og unges psykiske helse, derfor må de være mer synlige. Kommunepolitikerne våre må legge et større press på at de lokale skolenes helsesykepleier-tilbud. De nye læreplanene må derfor legge tilrette for at helsesykepleieren får ta større del i elevenes tid på skolen, gjennom undervisning og samtaler. Helsesykepleieren skal ha et innblikk i hvem elevene er.

Gjesdal KrFU foreslår derfor at det skal bli til rutine at helsesykepleieren har obligatoriske møter med elevene gjennom året.

På min skole, har vi hatt en undersøkelse som handlet om vårt forhold til skolens helsesykepleier. Undersøkelsen viste at rundt 80-90% ikke visste hvem helsesykepleieren var, og heller ikke kunne veien til kontoret hans/hennes. Denne problemstillingen er en fellesnevner for mange skoler. Et konkret tiltak til dette er å gi superheltene i hverdagsklær mer tid med elevene, og gi dem tid til å være synlige superhelter for elever som trenger å bli sett.

For mange er veien fra klasserommet, til helsesykepleieren være like lang og tung som Nordsjørittet. Men dette kan snu, om vi gir fagpersonell rom til å være superhelter. Det er et enkelt tiltak som vil være til nytte for mange ungdommer.

Nestekjærligheten forplikter oss til å ha omsorg for de rundt oss. Derfor vil vi presisere at lokalpolitikere i Gjesdal har ansvar for å bygge en skole der alle elever føler seg sett og hørt. Skolehelsetjenesten må fungere som et forebyggende tilbud uansett, og det tror vi løses best ved å gjøre skolenes helsesykepleier mer synlig. For ved at psykiske utfordringer oppdages tidlig kan elevene få rask oppfølging og hjelp.

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags