Første plastposefrie kommune i Norge

Andreas E. Eidsaa Jr., gruppeleder i KrF, er bekymret for plastforurensing, og foreslår å gjøre Gjesdal til landets første plastposefrie kommune.

Andreas E. Eidsaa Jr., gruppeleder i KrF, er bekymret for plastforurensing, og foreslår å gjøre Gjesdal til landets første plastposefrie kommune. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Andreas E. Eidsaa Jr. (KrF) tar i dette leserbrevet til orde for å gjøre Gjesdal til Norges første plastpose-frie kommune.

DEL

LeserbrevI høst kom jeg med noen forslag til kommunestyret om hva vi kan gjøre for å begrense plastforurensingen i kommunen. Et halvt år seinere har tilsynelatende lite skjedd dessverre. Miljøvern er ikke bare ord, men handling. Derfor er forslaget at vi nå snarest blir Norges første plastposefrie kommune. Vi kan vise vei for andre.

Forurensingen i verdenshavene av plast og mikro-plast bare øker. Dette truer fisken og havmiljøet, og etter hvert oss mennesker. Mye av dette plast-avfallet renner ut i havet via elvene, og nedbrytningstiden er veldig lang. Vi må tenke globalt og handle lokalt. Vi kan gjøre noe med det, også i vår kommune. Ryddedugnadene i Gjesdal viser at det flyter mye plast i lokalmiljøet, og dette bør vi gjøre noe med.

Gjesdal kommune har en rekke større og mindre elver og bekker som renner mot havet. Selv om kanskje ikke våre elver er de mest forurensede sett i verdens-sammenheng, så har vi likevel nok å rydde i. Vårt plastavfall havner ganske snart i Nordsjøen.

Selv om vi ikke kaster eller mister plastposer i vannet, så utfordres vi alle av de enorme mengdene med mikroplast som renner ut i våre elver og hav. Dette kommer av vår daglige bruk av en mengde produkter slik som tannkrem, kosmetikk, fleece-jakker og bildekk. Forskning viser også at gummigranulat fra kunstgrasbaner kan være en av de største forurenserne av mikroplast.

Forslaget er at vi snarest setter i verk konkrete tiltak for å redusere forurensingen fra egne vassdrag. Vi kan:

  1. Norges første plastpose-frie kommune. Gjennom et samarbeid mellom innbyggere og butikkene kan vi erstatte plastposer med handlenett og papirposer. California og mange land har allerede gjort dette, og det fungerer.
  2. Utfordre næringsliv og bønder i kommunen til å senke bruken av plast gjennom å finne gode erstatninger som gir mindre plastavfall i våre elver.
  3. Øke bevisstheten blant både barn og voksne i vår kommune for å sammen skape reinere elver og reinere hav, gjennom mindre bruk av plast og produkter med mikroplast.

Det er sagt at vi ikke har arvet jorden – vi har den til låns fra våre etterkommere. Vi kan nå ta konkrete grep for at ikke natur og miljø skal forsøples for våre barn og barnebarn i Gjesdal kommune.


Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags