Tannbehandling for eldre må inn på egenandelsordning

Av
DEL

LeserbrevMed økt alder øker også behovet for hjelp til god munn- og tannpleie. Flere og flere eldre beholder egne tenner livet ut. Om tannhelsen ikke blir godt ivaretatt, kan det få store konsekvenser. Det er sammenheng mellom dårlig tannhelse og en rekke alvorlige sykdommer. Mange eldre trenger ofte omfattende tannbehandling, både for god velvære, men og for å unngå sykdom i munnhulen. Tannbehandling kan være kostbart, og mange eldre har ikke råd å gå til tannlegen, og særlig enslige minstepensjonister.

Etter dagens regelverk har alle eldre på sykehjem eller i hjemmesykepleien etter tre måneder, rett på fri tannbehandling i offentlig tannhelse. Tall fra 2017 viste at bare 23% av de eldre som fikk hjemmesykepleie, og som har rett på gratis tannhelsehjelp, ble undersøkt og fikk behandling. Her trengs sikkert mer informasjon både til eldre og de pårørende om regelverket.

Jeg har lenge hatt vanskelig for å forstå at hvis vi har problemer i nesen vår, så får vi behandlingen på egenandelen, men åpner vi munnen hos tannlegen, så skal vi betale alt selv.

Pensjonistforbundet arbeider aktivt for at alle eldre i alle fall må få tannbehandling over en særskilt egenandelsordning.

I Statsbudsjettet for 2021 må denne ordningen kunne innarbeides, slik at eldre kan få et bedre liv uten tannplager.

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags