Det er på tide med en handlingsregel for bruk av jordens ressurser

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den 29. juli hadde jordens befolkning brukt opp avkastningen av jordens ressursgrunnlag, for 2019. Fra denne datoen begynte vi å tære på kapitalen. Datoen for når dette skjer, kommer tidligere hvert år. Når kapitalen er fortært, blir det ikke flere renter.

Vi nordmenn er ikke overraskende blant de av jordens befolkning som tar mest for oss av det felles ressursgrunnlag, cirka ti ganger mer enn for eksempel en gjennomsnittlig kenyaner.

Det er vårt forbruk som krever stadig mer energi, som utarmer og forgifter kloden, og som er den bakenforliggende årsaken til et varmere klima enn det menneskeheten på sikt kan leve godt med. Og la det være sagt:

Det er en mager trøst, om energien vi bruker er ren, dersom den brukes til å ruinere jordens ressursgrunnlag på alle andre områder. En kjede er akkurat så sterk som det svakeste ledd.

Den gode nyheten er at dette kan hver og enkelt av oss gjøre noe med.

Vi kan starte aksjonen nå.

Vi trenger ikke vente på at politikerne skal få fingeren ut og gjøre det for oss.

Vi kan nekte å la oss styre av “ny modell”-diktaturet. Vi må ikke akseptere å kjøpe varer med planlagt begrenset varighet. Vi er ikke nødt til å fylle kjøleskapet til randen, slik at en tredel etter hvert må kastes. Klær kan brukes når de er slitt og kastes når de er utslitt, når de per definisjon ikke lenger kan tjene sitt formål.

Overproduksjon av varer basert på kunstige behov vil dø av seg selv uten etterspørsel.

Det er ingen grunn til ikke å handle. Mindre.

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags