Er barnet ditt for smart til å velge yrkesfag?

Det er fortsatt alt for mange potensielt meget dyktige håndverkere blir aldri håndverkere, fordi foreldrene mener det er et lavtstatusyrke.

Det er fortsatt alt for mange potensielt meget dyktige håndverkere blir aldri håndverkere, fordi foreldrene mener det er et lavtstatusyrke. Foto:

Av
DEL

Leserbrev«Yrkesfaglig utdanning er flott, men det er ikke noe for mitt barn».

Det er fortsatt alt for mange potensielt meget dyktige håndverkere blir aldri håndverkere, fordi foreldrene mener det er et lavtstatusyrke. Selv om det er gledelig å se at antall elever som velger å søke yrkesfag i 2020 øker er det fortsatt en vei igjen å gå.

Hvem har bestemt at et fagbrev som yrkessjåfør skal ha lavere status enn en økonom?

Norge har et holdningsproblem når det gjelder yrkesfag. Derfor er det viktig at ungdommer gis mer kunnskap om hva det vil si å velge yrkesfaglig utdanning. En måte å oppnå dette er tilbud om mer praktisk erfaring i ungdomsskolen. Det kan være valgfag, utplassering, fag-dager, bedriftsbesøk og så videre.

Likevel blir det for lett å bare skylde på skolen og deres rådgivere. Den viktigste påvirkningskraften rundt ungdom som skal ta utdanningsvalg er det voksenpersonene som har.

Kjære foreldre, foresatte, rådgivere, tanter, onkler, besteforeldre og naboer. Bidra til å gi yrkesfagene det omdømmet de fortjener. Ikke av hensyn til faget, men av hensyn til ungdommene som har valgt eller som skal velge. Slik at de kan foreta gode valg, og få respekt for valgene sine.

Send ditt leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags