Et valgsjokk i begge ender

DEL

LederNoen var høyt oppe, andre langt nede etter mandagens kommunevalg. Arbeiderpartiet gjorde Gjesdalbuens valgmåling til skamme og gjorde et byks fra forrige kommunevalg.

Det står respekt av den lokale framgangen Arbeiderpartiet og Frode Fjeldsbø har gjort i Gjesdal. Spesielt når de også må takle en nasjonal motvind fra Støre & Co. Med et sterkt Arbeiderparti på landsbasis, er det faktisk ikke urealistisk å tenke at AP i Gjesdal kunne vippet 40 prosent av stemmene. I Ålgård valgkrets fikk Gjesdal AP faktisk 42 prosent av stemmene.

Det forteller i hovedsak tre ting. Folk i Gjesdal er fornøyd med dagens samarbeidskonstellasjon bestående av Senterpartiet, Høyre og Arbeiderpartiet, med sistnevnte i førersetet. Dernest har Arbeiderpartiet gjennomført en solid valgkamp. Men sist, og ikke minst, partiet har Gjesdals best likte politiker som toppkandidat - Frode Fjeldsbø.

Mens Arbeiderpartiet tok fullstendig knockout i lokalvalget i Gjesdal, gikk Kristelig Folkeparti ned for telling med et brak. Vi spådde på forhånd at partiet ville gjøre det historisk dårlig, men at de skulle endte på 13,2 prosent av stemmene, hadde vel ingen i sine villeste fantasier trodd.

Det var ingen som godtet seg over nederlaget til KrF Gjesdal i den direktesendte valgvaken som fant sted i Lokstallen mandag kveld. Listetopp Magnar Mæland og hans partivenner fikk mer et sympatisk klapp på skulderen.

Partiet har slitt med en turbulent tid på landsbasis etter verdivalgdebatten, som også fikk lokale utslag. De gjennomførte også en nominasjonsprosess med uro rundt seg.

Magnar Mæland skal ha ros for å ha drevet en god valgkamp. Gjennom to direktesendte valgdebatter på gjesdalbuen.no har han fremstått som en av de tydeligste og beste hver gang.

Vi har lyst å nevne at Kristelig Folkeparti er det største partiet i Gilja valgkrets. De er også nest største parti på bygda i Gjesdal valgkrets. I OItedal derimot, får de bare 4,9 % av stemmene.

De neste fire årene blir gjesdalpolitikken beriket med to nye partier i kommunestyret. Både Miljøpartiet de Grønne og Sosialistisk Venstreparti er inne i varmen. Det er positivt med to opposisjonsparti som kan korrigere den solide flertallsalliansen.

Artikkeltags