(Solabladet)

– Det er ikke noe kjekt for oss. Det er veldig frekt. Vi har lagt ned mye arbeid her, sier Kristoffer Sola (14).

Han og broren Theodor (11) dyrker sine egne grønnsaker som de hver sommer de siste årene har solgt i en bod langs Erlingvegen. Det er derimot ikke alle kundene som er like greie. I fjor opplevde de at noen knakk opp pengeskrinet deres og heller ikke i år får bua stå i fred.

– Først var det noen som ødela låsen på skrinet kun en uke etter åpningen og for noen dager siden var det noen som stakk av med hele skrinet. Det var litt penger oppi, men ikke så mye. Det er ikke kjekt når noen ødelegger for oss, sier brødrene.

Gjør alt arbeidet selv

De har hatt bua åpen i en liten måned og selger alt fra brokkoli, blomkål og salat til erter, agurk og gresskar. Bua er selvbetjening og kundene kan ta med seg grønnsakene og legge igjen penger i kassen. Guttene gjør alt arbeidet med grønnsakene selv. De kjøper frø for pengene de tjente året før og sår dem om våren. I løpet av sommeren høster de dem og selger dem i bua. De dyrker også gresskar som blir klar til halloween.

– Det er litt arbeid hver dag, men vi synes det er greit å ha en sommerjobb og noe å gjøre på, sier de.

Brødrene tjener en liten slant til seg selv også, slik at de kan kjøpe seg noe fint. Da synes de det er kjedelig at noen må ødelegge. De opplever også at folk tar grønnsaker uten å betale, i tillegg til at noen til stadighet prøver seg på pengeskrinet.

– Men de aller fleste er greie altså, legger guttene til.

Har anmeldt tyveriet

Brødrene har nå anmeldt tyveriet. De har også lagt ut et innlegg der de ber om tips på Facebook-siden deres. Dette har blitt delt over 50 ganger, men foreløpig har de ikke hørt noe om hva som kan ha skjedd. Tyveriet skjedde natt til 28. juli.

– Vi håper at de som har gjort dette ikke vil gjøre dette igjen. Det er veldig dumt for oss, vi må kjøpe nye låser og det koster penger for oss, sier Kristoffer.

Farfaren deres, Trygve Sola, har fått laget et nytt pengeskrin til dem nå, men guttene planlegger å få opprettet Vipps slik at de slipper å måtte ha et pengeskrin stående.

– Vi har lyst til å fortsette med denne bua, så vi håper at folk lar den få stå i fred nå, sier guttene.

De vil ha grønnsaker utover august, mens gresskarene blir klare noen uker før halloween.