Gå til sidens hovedinnhold

Krigsminnesmerke vandalisert på Figgjo: – Jeg blir forbanna

Ukjente har brukt sprayboks på bautaen over Nils Figved. Også en vegg, en garasjeport og flere postkasser har fått unngjelde.

For abonnenter

I løpet av helgen har ukjente vandalisert bautaen over Nils Figved på Figgjo. Figved var elektriker om bord på skipet M/S Vibran, som på vei over Atlanterhavet ble torpedert av en tysk ubåt 23. september 1942. Alle ombord, inkludert Figved, omkom.

Den vandaliserte bautaen står i Åslandsbakken, rett etter jernbanebroen.

Det er familien som har reist bautaen.

– Forbanna

Kamilla Bakken bor i området. Hun forteller at vandaler med sprayboks har vært flere steder i Åslandsbakken, blant annet på flere postkasser, en garasjeport og en vegg hos Figgjo AS.

– Jeg blir forbanna, sier hun.

Bakken kan ikke huske lignende tilfeller.

– Hvem er det som gjør sånn? Det er å gå langt over streken, sier hun.

– Ble veldig sur

Iwona Justyna Kusiewicz bor i Åslandsbakken.

– Da jeg så det ble jeg veldig sur. Det viser ingen respekt, og de som har gjort det bør virkelig skamme seg, sier hun.

Hun forteller videre at hendelsen fant plass lørdag ettermiddag, og oppfordrer nå foreldre til å snakke med barn og unge.

– Jeg forstår at ungdommer gjør rampestreker, men akkurat slike ting bør man holde seg for god til. Man bør gi klar beskjed om hvorfor dette er en minneplass, da tror jeg man kan unngå dette i fremtiden, tror hun.

Til sist håper hun at de som har gjort det gjør opp for seg.

– Det bør få litt konsekvenser for dem som har gjort det. Jeg har sett rundt om det har blitt gjort hærverk andre steder i området, men det ser ikke slik ut. I det minste håper jeg at de skyldige står frem og vasker det bort, avslutter hun.

Anmelder sannsynligvis ikke

Rådgiver i kultur og fritid i Sandnes kommune, Janne Weisser, sier at det ikke er unormalt at det blir herjet med spraybokser.

– Det er ikke ofte det skjer vandalisering av minnestøtter og lignende, men når det skjer er det ofte spraybokser involvert. Det mange ikke tenker på er at det ikke alltid er like lett å få bort, det kan være ganske omfattende, alt etter hvilket materiale det er sprayet på.

Kommunen har ikke planer om å anmelde saken.

– For at vi skal anmelde, så skal det være veldig alvorlig. Det har vært tilfeller der noen har festet tau rundt skulpturer og prøvd å dra bort med bil, og da anmelder vi ettersom man prøver å ødelegge hele skulpturen. Ellers kan vi også vurdere anmeldelse om det er noe som skjer gjentatte ganger, men det er det trolig ikke snakk om denne gang, sier hun.