Gå til sidens hovedinnhold

Koronavirus påvist i Gjesdal

Artikkelen er over 1 år gammel

To personer i Gjesdal har fått påvist koronavirus etter å ha vært ute og reist. Det er ingen mistanke om at de to kan ha smittet flere.

Det får Gjesdalbuen opplyst av personal- og organisasjonssjef Linn Kristin Haga i Gjesdal kommune. Haga er med i kommunens smitteverngruppe.

– De smittede er i samme reisefølge og er nå i hjemmeisolering, skriver hun i en epost.

Haga sier videre at Gjesdal kommune følger situasjonen tett, og følger opp de hjemmeisolerte.

Ifølge kommuneoverlege Hans Petter Torvik dreier det seg om to godt voksne personer som har vært i et område med utbredt smitte, uten at han ønsker å gå nærmere inn på hvor de har vært.

– Allmenntilstanden til de to er grei. De var syke når de var på reise, men er nå i god bedring, sier Torvik.

De to kom med fly til Sola og reiste direkte til hjemmeisolering. Torvik sier at det foreløpig ikke er andre som er mistenkt syke:

– Vi driver intens kontaktsmitteoppsporing rundt de smittede. Det vil si at vi graver og spør om hvem de har vært sammen men og om det kan være noen som har blitt utsatt for smitte.

Det er det altså ikke, ifølge kommuneoverlegen, som også sier at det ikke er barn i kretsen rundt de syke.

Ut over kontaktsmitteoppsporingen er kommunen i daglig kontakt med de to smittede personene for å følge dem opp. Torvik sier det viktigste folk flest nå kan gjøre, er å gjennomføre gode hoste- og håndhygieneregler.

– Det er å vaske hendene før og etter måltider og toalettbesøk, og vaske dem grundig eller sprite. Skal du hoste eller nyse, gjør det i et papir som du kaster etterpå, sier han.

Har man ikke et papirlommetørkle tilgjengelig, bør man bruke albukroken.

Det finnes ingen vaksine mot koronaviruset.

Dette er koronavirus

  • Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.
  • For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste eller nyse i et papirtørkle som kastes etterpå, eller i albuekroken.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
  • Viruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa. Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon. Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også

Smitteverngruppa i beredskapsmøte: Forbereder seg på en eventuell korona-epidemi i Gjesdal

Les også

Dette er helsesykepleier Synnøve sine beste råd for å unngå smittespredning

Les også

Slik påvirker koronaviruset: Apotek og butikker er tomme for munnbind og Antibac. På Mega er det slutt på smaksprøver