Gå til sidens hovedinnhold

Korona: Gjesdal følger ikke Nord-Jæren

Mens naboene i nord holder litt igjen, er Gjesdal sammen med resten av landet er på vei inn i tredje gjenåpningsfase.

Fredag ettermiddag ble det klart: Regjeringen iverksetter trinn tre av gjenåpningen av landet søndag klokken 12. I tillegg endres nasjonale råd umiddelbart.

– Smittetallene går ned, antall sykehusinnleggelser synker og rundt halvparten av befolkningen over 18 år har fått minst én vaksinedose. Norge er i rute, og vi er klare for å gå til trinn tre i gjenåpningen, sier statsminister Erna Solberg (H).

Synkende smittetall, færre koronapasienter på sykehusene og flere som har fått både en og to vaksinedoser er bakteppet for at regjeringen nå tar samfunnet enda et skritt i retning tilbake til normalen.

Endringene innebærer blant annet de nasjonale reglene endres slik at man på private arrangementer på offentlig sted, kan være inntil 100 personer både inne og ute. Skjenkestoppen ved midnatt oppheves, og det åpnes helt for toppidretten.

Les også

Endelig får Arne-Amar og co. sette i gang for fullt: – Begynte å skjelve da du ringte

Enkelte endringer trer i kraft umiddelbart, det gjelder de nasjonale anbefalingene. Nå kan man blant annet ha opptil 20 gjester på besøk hjemme. Personer som er beskyttet, regnes ikke med i dette antallet.

I tillegg åpnes breddeidretten opp også for voksne over 20 år, og man kan nå være mer fysisk til stede på arbeidsplassen.

Men på Nord-Jæren, som den siste uken har slitt med et smitteutbrudd knyttet til uteliv og festing, er man mer tilbakeholdne. Rett nok åpner breddeidretten opp igjen, men det vil fremdeles være skjenkestopp klokken 24. Antallet deltakere på private sammenkomster i leide lokaler eller på offentlig sted begrenses fremdeles til 20 innendørs og 30 utendørs, og anbefalingen om å ikke ha mer enn ti gjester i hjemmet blir stående. Videre er det meldeplikt for arrangementer der det lov til å være flere enn 20 personer.

Gjesdal kommune, som den siste uken har hatt flere tilfeller som kan knyttes til smitten i utelivet i Stavanger, velger på sin side å følge den nasjonale gjenåpningsplanen. Det skriver kommunen på sine nettsider.

Unntaket er «rulleforbudet» for russen. Det gjelder, i denne omgang, fram til 23. juni.