I kjølvannet av at regjeringen fredag ettermiddag kunngjorde at landet fra lørdag ettermiddag mer eller mindre gjenåpner for fullt, har Gjesdal og de tre Jær-kommunene Time, Klepp og Hå sendt ut felles pressemelding. Der skriver de at de ikke lenger vil rapportere om lokale smittetall på nettsidene sine.

«Vi vil heller ikke informere media om lokale smittetall», skriver de i pressemeldingen.

De viser i stedet til at smittetall basert på folkeregistrert adresse er offentlig tilgjengelige via Folkehelseinstituttet sine nettsider.

– Bakgrunnen for at kommunen slutter å publisere opplysninger om lokale smittetilfeller henger sammen med at nasjonen nå går mot en normal hverdag, at praksis rundt testing og karantene endres, smittetallene er tilgjengelige vi offentlige nettsider og at flere andre kommuner nå velger denne praksis, skriver kommunikasjonsansvarlig André Andreassen i Gjesdal kommune i en e-post til Gjesdalbuen.

– Dersom det skulle oppstå smitteutbrudd eller tilsvarende situasjoner vil kommunen løpende vurdere hvilken informasjon det er behov for å gå ut med, legger han til.

Fra og med mandag blir det også et nytt smittevernregime i de fire kommunene. Personer i samme husstand som en smittet person må fremdeles i karantene. Alle andre nærkontakter slipper, men blir fremdeles oppfordret til å teste seg. Kommunene oppfordrer disse nærkontaktene til å ha begrenset sosial kontakt fram til de eventuelt får et negativt testsvar.

De som får positive svar på hurtigtester må isolere seg fra andre og selv ta kontakt med smittesporingsteamet.

De som er i karantene, må ta daglige hurtigtester i sju dager, eller ordinære tester bestilt via c19.no annenhver dag i sju dager. De må i tillegg kunne holde avstand til den smittede i husstanden. De kommunale smittesporerne vil selv ta kontakt med nærkontakter i husstanden og andre som er tilsvarende nære, mens det er den smittede selv som har ansvar for å kontakte andre nærkontakter og oppfordre dem til å teste seg.

Innbyggerne oppfordres til å fremdeles ha lav terskel for å teste seg dersom de har symptomer på luftveissykdom, selv om de er fullvaksinerte. Folk bør holde seg hjemme fram til de får negativt testsvar eller blir bedre.

I Gjesdal får en tak i hurtigtester på følgende måte:

Personer uten symptomer kan mandag til lørdag hente hurtigtester på Veveriet innenfor åpningstidene, søndager vil det være anledning til å få utdelt test fra smittesporingsteamet mellom klokken 12.00 og 13.00 (her må behovet meldes på telefon 901 76 469 i forkant). Ved testing av skoleklasser/avdelinger i barnehage vil skole/barnehage dele ut tester. Nærkontakter med symptomer må ringe smittesporingstelefonen (tlf: 901 76 469) for å få utdelt hurtigtest.