Gå til sidens hovedinnhold

Kjære politiker: tenk helhetlig i barnehagevalget

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da vi flyttet til Ålgård i 2013, flyttet vi til en kommune med et mangfoldig barnehagetilbud. Det fantes små, mellomstore og store barnehager. Bare i vårt nærområde kunne vi finne koselige Husafjell barnehage tett opptil Solås skole, Fiskebekk med friluftsavdeling, trygge Solås med fantastiske uteområder og en stor barnehage som var i ferd med å bygges rett i nabolaget. Dette var et fantastisk område å slå seg ned i for et par som ville stifte familie.

Siden da har kommunen lagt ned Husafjell, den var for liten og for gammel. De har lagt ned Bærland, rett ved Bærland skole, for den var for liten og for gammel. De har bygget ut Flassabekken, som de aldri har klart å fylle opp, og de har bygget Øygardsvatnet for å erstatte Husafjell og Bærland. Nå har kommunens administrasjon kastet øynene på Solås barnehage. Den er for liten og for gammel. Smått legges ned og erstattes av stort. I den overordnede barnehageplanen blir det riktignok anerkjent at foreldre i Norge stort sett er mer fornøyde med små barnehager enn store, men dette må tillegges at foreldre nok helst er opptatt av omsorg og trygghet, og det kan jo ikke helt måle seg med de store barnehagenes fordeler: effektivitet og ledelse.

Dermed har gjennomsnittlig størrelse på de kommunale barnehagene i Gjesdal krøpet opp fra ca 85 plasser i 2013 til ca 111 plasser i 2020. Hvis politikerne legger ned Solås, vil gjennomsnittlig størrelse klatre opp til 118 plasser, og det vil ikke være en eneste barnehage igjen på Ålgård under 75 plasser. Dette er i motsetning til for eksempel Sandnes som har 14 kommunale barnehager under 75 plasser, hvorav 5 har under 50 plasser. For hvert veikryss, velger kommunen den kortsiktige, økonomiske gevinsten, fremfor å se på barnehagetilbudet som helhet. Sakte, men sikkert forvitrer mangfoldet. Sakte, men sikkert forsvinner valgmulighetene til foreldrene på Ålgård.

Kjære politikere: Vil dere frata foreldrene på Ålgård mulighet til å bytte til en mindre barnehage hvis barnet ikke finner seg til rette i en stor? Vil dere sende et signal til mulige innflyttere om at her i Gjesdal strekker vi oss lengre, men helst kun for de som passer inn i våre effektive systemer? Vil dere at flere familier skal kaste lange blikk til nabokommunene som verdsetter mangfold? Dere har mulighet til å vise at dere strekker dere lengre for de minste og mest sårbare som trenger mindre forhold, dere har mulighet til å vise at dere ønsker å bevare noe mangfold i barnehagetilbudet og ikke bare strømlinjeforme tilbudet til store og effektive barnehager, dere har mulighet til å vise at dere tar småbarnsforeldre på alvor og at omsorg og trygghet for de små betyr noe for kommunen også og ikke bare for foreldre. Men den muligheten tar dere ikke hvis dere legger ned Solås.