– Under nettmøtet vil kommunen svare på alle spørsmål innbyggerne måtte lure på, sier redaktør Eugen Hammer i Gjesdalbuen.

Nettmøtet blir tekstbasert.

– Det vil foregå som en chat, der folk på forhånd kan sende inn sine spørsmål på sms til 915 26 827 eller på epost til tips@gjesdalbuen.no, sier han.

Fra kommunen stiller ordfører Frode Fjeldsbø, rådmann Knut Underbakke, kommunalsjef for helse og velferd Lillian Ydstebø, kommunalsjef for oppvekst Jone Haarr og André Andreassen, som er ansvarlig for kommunens kommunikasjon rundt koronaviruset.

– Har folk spørsmål om alt fra antallet smitta folk til hvor mange som sitter i karantene, når skoler og barnehager eventuelt må stenges og om kommunen vil pålegge idrettslag og andre flere tiltak ut over de de har innført selv, vil vi få svar på fra klokken 21 og utover, sier Hammer og legger til at også Gjesdalbuen står klar til å utfordre kommunen med flere spørsmål.

Dette er koronaviruset

  • Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.
  • For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste eller nyse i et papirtørkle som kastes etterpå, eller i albuekroken.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
  • Viruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa. Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon. Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.

Kilde: Folkehelseinstituttet