Gå til sidens hovedinnhold

Ikke legg ned Solås barnehage!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høykvalitetsbarnehager er blant de tre største satsningsområdene for Gjesdal kommune de neste fire årene, allikevel foreslås det å legge ned den barnehagen som er rangert høyest av alle i kommunen. Faktisk ikke bare i kommunen, men Solås er en av barnehagene som rangeres høyest i hele landet, to år på rad.

Kommunen har også som mål på tvers av sektorer, fornøyde brukere, hvor Solås barnehage som nevnt er rangert blant de høyeste i landet av foreldre i Gjesdal.

Et annet mål er ansvarsbevisste og stolte medarbeidere, hvor Solås har bygget opp sin unike kompetanse gjennom flere tiår med stabilt personale. Kan det tenkes at de som jobber der er både ansvarsbevisste og stolte?

Solås er en liten barnehage, og det er en viktig faktor for at de klarer å sørge for den høye kvaliteten. Det slår også videre ut som en nøkkelfaktor for trivsel, kompetanse og stabilitet blant personalet. Kvaliteten er avgjørende for at foreldre er så fornøyde med Solås barnehage.

Her må Gjesdal kommune ettergå seg selv i sin visjon, 'vi strekker oss lengre' - for å bevare en av landets høyest rangerte barnehager. En barnehage som bidrar til mangfold og valgmuligheter for kommunens innbyggere, og ikke minst gir trygghet og høy kvalitet hver eneste dag til hvert enkelt av våre barn.

I følge befolkningsframskrivningene til Statistisk sentralbyrå, er Gjesdal blant kommunene som kommer til å vokse mest framover. Argumentet for nedleggelse er overkapasitet på barnehageplasser blandet med økonomiske besparelser. Har kommunen gjort vurderinger på de langsiktige konsekvensene av å legge ned en høykvalitets barnehage, til fordel for kortsiktig økonomisk gevinst?

Har kommunen gjort vurderinger på hva et mangfold og høykvalitets tilbud betyr, ikke bare for kommunens nåværende innbyggere, personalet som har sine jobber der, barna som gjennom flere år har etablert tilknytning til barnehagen, men også for potensielle tilflyttere som vil etablere seg i Gjesdal, og den langsiktige gevinsten i dette?

Nedleggelse av Solås betyr at ikke bare at mangfoldet av barnehagetilbud reduseres i kommunen, men også at man gir avkall på et fantastisk fagmiljø innen barnehagepedagogikk, med sin unike kompetanse og mulighetene det gir for å dele denne kompetansen med de andre tilbudene i kommunen.

Jeg håper politikerne tenker seg godt om i denne avgjørelsen, og innser at noe av det viktigste vi kan gjøre er å investere i fremtiden til våre barn. Kvalitetstid er viktig for alle familier, det gjelder ikke bare på fritiden, men også all den tiden barna våre er i barnehagen, mens vi voksne er på jobb. Det må derfor finnes andre muligheter, enn å legge ned og skrinlegge den kvaliteten man finner hos Solås barnehage.