Hvor ble det av gamlehjemmene?

Ny forskning viser at det er 8 livsstilspunkter som kan hjelpe deg til å bli gammel og fremdeles frisk. Noen av dem er selvsagte, som for eksempel å ikke røyke, ikke drikke for mye, ikke ruse deg, spise sunn mat osv. Men de to viktigste er: Fysisk trening og sosialt liv.

Ingenting er verre for helsa enn å sitte i lenestolen og se TV hele dagen.

Da jeg vokste opp, bodde mine to oldefedre på gamlehjem. De var begge i 80-90 årsalder, mentalt friske, og forholdsvis spreke til bens også. Grunnen til at de var på gamlehjemmet var at de var enkemenn, og den gangen var det slett ikke vanlig at menn kunne bo alene hjemme og stelle for seg selv. Det var de ikke vant til, så da ble det gamlehjemmet.

Der hadde de sitt eget rom, der de kunne ta med seg litt av det de hadde hjemmefra, være sosial sammen med de andre i det felles oppholdsrommet, spise middag i spisestuen – middag som selvsagt var laget på kjøkkenet i etasjen under. Hvis de ville ha fred og ro var det bare å gå inn på rommet.

I dag må du nesten være døden nær og så dement at du er ute av stand til å ta vare på deg selv, før du kommer på hjem, og da er det et sykehjem. I tillegg til de som jobber på sykehjemmene, må kommunen også ha mange som tar seg av de som bor hjemme.

Rundt i de tusen hjem sitter det gamle som stort sett er friske, i hvert fall mentalt, men de kan ha forskjellige fysiske problemer som hindrer dem i å ha et fullverdig liv. Hjemmesykepleier kommer til de som trenger det og gir den nødvendige hjelpen. Men siden disse gamle er spredt over hele kommunen, bruker hjemmesykepleierne uhorvelig med tid og mangfoldige kilometer med kjøring for å kunne besøke alle disse. Det medfører at det blir lite tid til hver.

Det letes stadig etter løsninger som kan gjøre hjemmesykepleien mer effektiv og at de kan ha mer tid til hver person.

Derfor har kommunen nå bestemt at noen av dem skal få plass i det nye sykehjemmet som skal bygges mellom Åboas og kirken. Her skal det bygges en del små leiligheter som har kort vei til felles arealer, til kafé, til butikker og til kirken og andre fasiliteter som de måtte ønske.

Det er veldig bra, og jeg og Høyre heier på det.

Men det er mange flere som trenger å komme i et miljø som gjør at de holder seg friske så lenge som mulig. Som jeg nevnte før: Fysisk trening og sosialt samvær er det aller viktigste. Mange gamle er ensomme, selvmordstallene blant eldre blir det ikke snakket så mye om, men de er høye, spesielt for menn.

Mange menn har sitt sosiale liv på jobben. Når de må slutte i jobben, bruker de konas sosiale nettverk. Hvis hun dør først, blir de sittende hjemme alene. Da kommer tankene.

En løsning som det er positive tanker om i flere kommuner, er en liten boligblokk, med små leiligheter (2-roms), med et festlokale med kjøkken som kan leies ved de store anledninger, et par-tre hybler som kan leies når barnebarna kommer på besøk, et åpent område i 1. etasje med en kaffemaskin og et lite bibliotek, der beboerne kan donere sine bøker, et treningsrom, og et par små rom som kan brukes til de som for eksempel liker å snekre eller male og en hage der de som har grønne fingre kan få lov til å pusle så mye de vil.

Fysisk trening, sosialt samvær og kreativ aktivitet på ett og samme sted. Dette bør kunne bygges av et byggefirma, gjerne organisert som borettslag med lav inngangsbillett.

En slags gamlehjem anno 2000-tallet?

Les også

Et bedre Gjesdal med SV!

Les også

Hver helg står trafikken på E39 fra Sandnes til Ålgård nesten stille

Les også

Alle barn skal ha mulighet til å delta på minst én fritidsaktivitet uavhengig av foreldrenes inntekt

Les også

Meir pengar til politibudsjettet med Senterpartiet i regjering

Les også

– Velger vi å bruke lite penger på barn i dag, vil vi få større problemer