Gå til sidens hovedinnhold

Hvem har skylda for den økonomiske situasjonen i kommunen? Kommunestyret

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager forgår helt sikkert en drabelig kamp mellom partiene i posisjon og de i opposisjon. Lovnader fra før valget i fjor, og forventninger skal innfris - eller bortforklares. Rådmannen har i lengre tid viftet med rød lykt. Kassen er omtrent tom. Politikerne må virkelig stramme livremmen.

Hvem har skylden for den økonomiske situasjonen kommunen nå har kommet opp i? Det er ikke alltid det finnes ett enkelt svar, men det gjør det i dette tilfellet: Kommunestyret.

Gjeldsbyrdene bygges ofte opp over tid, og i gode tider er det lett å si ja til de som maser. Men, etter den søte kløe kommer ofte den sure svie, den kommer nå. Mange av de som sitter i kommunestyret har sittet der i årevis, ja over to årtusener og to århundrer, de må føle seg spesielt truffet av den økonomiske situasjonen de har ført oss inn i.

Til tross for advarsler fra rådmannen, har politikerne fortsatt å love nye store investeringer, spesielt før valget i fjor. Nå har politikerne blitt innhentet av de realitetene de selv har forårsaket. Hvor skal en kutte og hva skal prioriteres?

Mesteparten av budsjettet som diskuteres er allerede bundet opp i lønn og andre lovpålagte tjenester, og selvsagt nedbetalinger og renter. Slingringsmonnet er svært begrenset. Den største og antakelig den viktigste økonomiske utfordringen fremover er nok ny pleie- og omsorgsheim. Solåsheimen, har jeg forstått, tilfredsstiller på ingen måte dagens krav. Jeg kjenner ikke til hvor store kostnader dette vil tilføre kommunen, men vil anta at det svelger det lille overskuddet og vel så det. I tillegg kommer også økte utgifter til skole, vei og andre, også uforutsette, utgifter.

Til dere politikere, nå har dere muligheten til å begrense nye låneopptak og ytterligere forverringer av økonomien dere gjennom årene har ført kommunen opp i. Sats på det vi må ha, lovpålagt, og la det andre vente. Vi har et gammelt uttrykt som sier: «Fint ska det vær, om så halva rauå henge ude». Det går mot vinter og da kan det bli behagelig å dekke «rauå» med noe lunende som holder både denne vinteren og noen til.

En spinnvill ønsketanke: At en politiker går på talerstolen og sier: «Ordfører og innbyggere i Gjesdal, UNNSKYLD vi har brukt for mye penger og lovet over evne, nå må vi ta konsekvensen og innrømme at vi ikke kan oppfylle de forventningene vi har skapt. Vi må rett og slett innrømme at vi ikke har tatt signalene på alvor.».

Jeg er overbevist om at den som våger dette, vil oppnå langt mer respekt blant velgerne enn den som bruker alle mulige ord og vendinger for å finne lite troverdige bortforklaringer, og/eller skylde på alle de andre.