Gå til sidens hovedinnhold

Har vi virkelig bruk for hvileplasser og dagsturhytter for friske og spreke?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leser i Gjesdalbuen at Gjesdal kommune ønsker dagsturhytte til ca en million kroner. Dette er en del av kommunen sitt «image» om å være en kommune som legger forholdet til rette for et aktivt friluftsliv. I første omgang kan det høres spennende ut.

Som ivrig turgåer blir jeg likevel litt betenkt! Stadig ser vi, i Gjesdal og andre steder i landet, tegn på at turgåere blir mer og mer «bedagelige». For en tid siden kom jeg opp på en topp cirka 1100 meter over havet. Her ble jeg møtt av et spisebord (bilde)! Slike bord finner vi også mange andre steder. Bord hvor en kan sitte ned og hvile seg litt, eventuelt ta en matbit og liknende er jo fint, men er det nødvendig? Mange steder der folk med bevegelseshemninger av en eller annen sort er dette uten tvil veldig bra.

Det jeg synes er merkelig er at vi finner disse innretningene på steder der kun spreke folk, kanskje med pulsklokke, skritteller og så videre kommer til. Gjør ikke et godt gammeldags seteunderlag samme nytten? Er du frisk nok til å ta deg frem i ulendt terreng finner du uten problem en stein, en trestubbe eller rett og slett en god myk tue å hvile baken på.

Når jeg nå ser at det er ønskelig å sette opp en «dagsturhytte» et sted i Gjesdal lurer jeg på hva det neste vil bli?

Samtidig som dette kommer opp diskuteres innsparinger både på det ene og andre feltet blant politikerne, og rådmannen kommer stadig med dystre spådommer om dårlig kommuneøkonomi og innsparinger.

Har vi som er friske og bevegelige behov for alt dette - eller er det bare kjekt å ha så lenge andre betaler for det?

Håper våre politikere heller vil bruke de få midlene de har til disposisjon til de som ikke kan ta seg så lett fram, eller støtte til å komme seg inn i arbeidslivet.