Skole får velfortjent toppkarakter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Elever og lærere på Figgjo har vært mer enn gode som i årevis har holdt ut på en skole som har vært overmoden for utskifting. Denne uka kunne de ta sine første steg i den nye skolen ved Figgjohallen til 252 millioner kroner.

Den gamle skolen var rett og slett for liten. Bydelen Figgjo er i stor vekst, men det var ikke bare kapasiteten som var utfordrende for skolens lærer og elever.

Standarden var langt fra tilfredsstillende. Lekkasjer og vannbøtter i klasserommene, mangel på grupperom, og dårlig ventilasjon er bare noe av det elevene ikke kommer til å savne. Sandnes tomteselskap har konkludert med at den gamle skolen bør rives for å gjøre plass til annen bruk på tomta.

Den nye skolen skal i framtida huse elever fra 1. til 10. klasse, og ha plass til totalt 560 elever. I år starter i overkant av 300 elever på skolen. Det er også historisk at elevene i åttende klasse begynner på ungdomstrinnet på Figgjo. Frem til i dag har Høyland skole i Sandnes vært ungdomsskole for Figgjo-elever.

Skolen består av 20 klasserom fordelt på to etasjer. I tillegg får elevene tilgang til sløydrom, keramikkrom, musikkrom, auditorium, mediatek og et eget kjøkken til heimkunnskapsfaget. Det er imponerende å se hvordan prosjektgruppa som har jobbet med skolen har tenkt på smarte løsninger og visuelle kvaliteter som fremmer lærelyst og trivsel.

Positivt er det også at skolen har valgt en miljøprofil med vannbåren varme fra biogass og solceller på taket. Passivhus setter en ny standard for skolekvalitet på alle måter, og både lærere og elevere har gitt skolebygningen toppkarakterer.

I tillegg er skolegården tenkt som et nærmiljøanlegg for befolkningen på Figgjo. På mange måter minner uteområdet om en stor aktivitetspark, og på høydedraget i bakkant ved Figgjo stasjon er det laget til gapahuker, lekeapparater og fri fysisk utfoldelse.

Vi kan bare gratulere bydelen Figgjo og alle involverte i prosjektet med et lite mesterverk som nok blir stående som en referanseskole fremover for alle kommuner i landet som er i planleggingsfasen på dette området.

Artikkeltags