Denne fotballsatsingen kan vi være stolte av

Oltedal fotballklubb valgte å slå sammen flere årskull for å kunne ha et jentelag denne sesongen.

Oltedal fotballklubb valgte å slå sammen flere årskull for å kunne ha et jentelag denne sesongen. Foto:

Av
DEL

LederGjesdalbuen skriver denne uken om Oltedal fotballklubbs J6-lag. Det veldig mange år siden sist Oltedal hadde et like stort jentelag, om de noen sinne har hatt det. Det er kjekt å høre at så mange jenter i Oltedal har lyst til å spille fotball. Alt for lenge har terskelen for å bli med på et fotballag vært høyere for jenter enn for gutter. Forhåpentligvis er dette nå i endring.

Torsdag kveld spiller det norske landslaget kvartfinale mot England i fotball-VM for kvinner i Frankrike. Uansett hvordan den kampen kommer til å gå, kan vi være stolte av både innsatsen og kvaliteten i spillet landslaget har prestert under dette verdensmesterskapet. Nivået, både teknisk og taktisk, er et helt annet enn da Norge vant fotball-VM i 1995.

Resultatet er ikke bare underholdende og spennende fotballkamper på TV. Vel så viktig er den jobben landslagsspillerne gjør for den oppvoksende generasjon som forbilder. For vi er ikke i tvil om at verdensmesterskapet er en enorm motivasjon for de som driver med aldersbestemt fotball på grasrotnivå.

Men det er ikke bare på banen det er viktig å ha gode forbilder. Historisk har jentefotballen kommet i skyggen av guttefotballen. At dette er knyttet til et tradisjonelt mannsdominert velde i styre og stell, ikke bare på toppen, men også på grasrotnivå, er neppe en særlig kontroversiell påstand. Her har Oltedal FK lange og fine tradisjoner, som det bare er å misunne dem:

I høst takket Elisabeth Lima Espeland av etter tre år som styreleder i fotballklubben. Men fremdeles er fire av åtte styremedlemmer i Oltedal FK kvinner. Også blant trenerne og laglederne er kjønnsbalansen relativt jevn. Vi trekker dette fram, fordi vi mener at kvinnelige ledere, trenere og forbilder er avgjørende for å få jentene til å føle seg velkommen i klubben.

I en verden som preges stadig mer av stillesitting, er det viktig at barna oppmuntres til aktivitet og bevegelse. Dessuten, for de aller fleste barn, er det å være en del av et lag noe som bygger fellesskap og en kilde til gode opplevelser og mestring. Da er det godt når klubber som Oltedal, og ildsjelene som driver dem, legger til rette for at både gutter og jenter får disse opplevelsene.

Artikkeltags