Jan Olav sveiset sin egen «smoker» i gårdsrommet på Husafjell

I gårdsrommet på Husafjell har Jan Olav Olsson sveiset denne amerikanskinspirerte smokeren.

I gårdsrommet på Husafjell har Jan Olav Olsson sveiset denne amerikanskinspirerte smokeren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL


Mens regndråpene faller ned på bakken rundt ham, står Jan Olav Olsson (46) i ly under taket på det som er hans mobile, hjemmelagede smoker. Han åpner en luke til et kammer, og kaster en vedkubbe inn i flammene.

– Vi fyrer med ved, så går varmen og røyken hit, sier Olsson og åpner to luker inn til en stor rist.

Her inne hvor røyken og varmen kommer ut, ligger kjøtt av svin og godgjør seg. Den mobile tilhengeren veier rundt hundre kilo, og er sveiset sammen i gårdsrommet på Husafjell.

– Etter å ha sveiset på den i et halvt år, ble jeg ferdig i fjor. Jeg tror naboene er glad jeg ble ferdig med den, sier Olsson og smiler.

Texas

Smokeren har flere funksjoner. Blant annet et stativ som kan heves og senkes, og som har plass til hele dyr.

– Og så kan jeg ha spon eller einer oppi her. En akvariepumpe styrer hvor mye røyk som kommer inn, og slik kan jeg kaldrøyke laks. Jeg har laget pinnekjøtt, fenalår og alt mulig.

Han er vokst opp med en far og en bror som er ivrige jegere. Selv reiser han til Texas flere ganger i året for å jakte på villsvin.

Den mobile smokeren veier rundt hundre kilo, og er pyntet med lyspærer i ulike farger.

Den mobile smokeren veier rundt hundre kilo, og er pyntet med lyspærer i ulike farger. Foto:

– Jeg har reist fram og tilbake til USA helt siden jeg var liten, og har flere venner der borte som bor på store rancher. Jeg har tatt med meg mange europeiske, likesinnede jegere over for å gå på jakt, sier Olsson.

Han har laget flere såkalte smokere, med indirekte varme, og har blant annet en mindre variant stående på terrassen hjemme på Husafjell.

– Dette er ekte barbecue. I Norge svir vi i hjel svinekoteletter på aluminiumsgreier, og prøver å få kjøttet ned i magen. Når jeg skal lage mat på denne her, skal det ta lang tid. Jeg setter av åtte-ti timer for å lage mat. Det er noe med gleden av å kunne si at jeg ikke kan gjøre noe annet fordi jeg skal lage mat de neste ti timene. Jeg griller mange ganger i året, jeg.

Samlingssted

Han lærte å sveise en smoker som denne av amerikanske kompiser, og sier at han har prøvet og feilet en del. Olsson har også deltatt i grillkonkurranser i USA. Nå brukes den hundre kilo tunge smokeren ved store anledninger, som bryllup og fester.

– Det som skjer når folk kommer til en fest eller et bryllup, er at de samles rundt grillen først. Det er et eller annet med den lukta og røyken som tiltaler folk, tror jeg. Det er litt gammeldags, og jeg tror det appellerer til noe jeg tror vi har glemt, sier Olsson.

Wraps med svinekjøtt sto på menyen.

Wraps med svinekjøtt sto på menyen. Foto:

Sveising er en hobby. 46-åringen er utdannet lærer, fotograf og spesialpedagog.

– Jeg har alltid vært praktisk anlagt. Ungdommer trenger kunnskap. Tenk så kult om de kunne lære seg å sveise. Få dem litt bort fra Fortnite. Det er få ting som er så tilfredsstillende som når du får til det du har lyst til. For min del handlet det om å lage en grill slik at jeg kunne spise den grillmaten jeg ville ha. Jeg jakter, lager pølser og hiver dem inn her, sier Jan Olav Olsson.

Denne lørdagen var det wraps som sto på menyen.

Treskjæring på fulltid

Det er første gang at Gjesdal kniv- og ljålag arrangerer håndverksmesse på Ålgård. Initiativtakerne skulle gjerne ønsket seg litt bedre vær og flere utstillere.

Oliver Sebastian Vogt kaller seg selv for trekunstner. Under et telt på parkeringsplassen skjærer han ut en ørn ved hjelp av en stor trestokk og en motorsag.

– Jeg startet mitt eget firma for ni år siden, og har holdt på med treskjæring på fulltid de siste tre og et halvt årene. Det er mye å gjøre, både her i Norge og i utlandet. De kjekkeste jobbene er i Botanisk hage i Oslo, sier Vogt, som er bosatt på Jørpeland.

Han bruker alt fra en time til flere dager og uker på å skjære ut en figur.

Oliver Sebastian Vogt fra Jørpeland hadde tatt med motorsagen for å skjære ut ulike figurer, blant annet denne ørnen, som han brukte to timer på å ferdigstille.

Oliver Sebastian Vogt fra Jørpeland hadde tatt med motorsagen for å skjære ut ulike figurer, blant annet denne ørnen, som han brukte to timer på å ferdigstille. Foto:

– Det kommer helt an på hva jeg skal lage. Jeg har laget vikinger, troll og mennesker. Et nystartet firma ønsket at jeg skulle skjære ut en bestefar med en laks i hendene. Jeg har skåret ut kongeparet i karikatur. Det er ingen begrensninger, sier Vogt.

I starten var tanken at han bare skulle lage figurer til seg selv.

– Jeg hadde ikke tenkt å jobbe for andre. I dag har jeg større jobber for og prosjekter i ulike kommuner rundt omkring i landet. Jeg lager gjerne figurene hjemme og sender dem opp på paller, sier han.

Ted-Johnny Taraldsen har laget en dampbåt. Signalet og røyken kunne høres og sees på lang avstand

Ted-Johnny Taraldsen har laget en dampbåt. Signalet og røyken kunne høres og sees på lang avstand Foto:


Karl Fr. Løyning er en ivrig hjortejeger. Jobben som vogntogsjåfør ble erstattet med pensjonisttilværelse for to måneder siden, og til høsten vurderer han å bli medlem av Gjesdal kniv- og ljålag. – De er så flinke, og de lager mye fint. Jeg går selv på jakt, og da trenger man jo kniver. Og så virker det som et kjekt fellesskap å være en del av, sier han.

Karl Fr. Løyning er en ivrig hjortejeger. Jobben som vogntogsjåfør ble erstattet med pensjonisttilværelse for to måneder siden, og til høsten vurderer han å bli medlem av Gjesdal kniv- og ljålag. – De er så flinke, og de lager mye fint. Jeg går selv på jakt, og da trenger man jo kniver. Og så virker det som et kjekt fellesskap å være en del av, sier han. Foto:

I fem-seks år har Geir Fuglestad reist fra Sandnes til Smiå på Ålgård hver mandag for å møte de andre medlemmene i Gjesdal kniv- og ljålag. Lørdag stilte han ut knivene han har laget.

I fem-seks år har Geir Fuglestad reist fra Sandnes til Smiå på Ålgård hver mandag for å møte de andre medlemmene i Gjesdal kniv- og ljålag. Lørdag stilte han ut knivene han har laget. Foto:

Magne Westerheim stilte ut både kniver og ljåer på håndverksmessa til Gjesdal kniv- og ljålag.

Magne Westerheim stilte ut både kniver og ljåer på håndverksmessa til Gjesdal kniv- og ljålag. Foto:


Artikkeltags