Gå til sidens hovedinnhold

Fylket holder hjulene i gang - slik påvirker det hverdagen din

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi holder hjulene i gang!

Kommuneøkonomi er vanligvis ikke et ord som får blodet til å bruse. I alle fall ikke når vi snakker om fylkeskommunens budsjett. Men når man har et driftsbudsjett på over sju milliarder kroner og ansvaret for 4000 ansatte og 19 000 elever, videregående skoler, tannhelsen, bussene, båtene og 2500 kilometer med fylkesvei – så påvirker budsjettet vårt din hverdag.

Så, hva betyr årets fylkesbudsjett for deg?

Jo, hvis du jobber innenfor bygg- og anleggsbransjen for eksempel, ganske mye. Vi satser stort på oppussing og vedlikehold av skolebyggene våre og det vil lukte fersk asfalt i hele fylket vårt når vi oppgraderer og vedlikeholder fylkesveiene. Hele 13 milliarder kroner investerer vi de neste fire årene. Rogaland fylkeskommune stiller en rekke krav i sine anbud til leverandører i bygg- og anleggsbransjen, blant annet til fagarbeidere og lærlinger. Det betyr at kontraktene spiller en avgjørende rolle for å skaffe arbeid til lokale bedrifter og løfte seriøsiteten i bransjen.

For de unge og de eldre!

En av de viktigste oppgavene vi har i fylkeskommunen er å sikre at alle ungdommene våre får den videregående opplæringen de har krav på – og at de fullfører. Der er faktisk Rogaland blant de beste i klassen! Samtidig er vi ikke ferdig før alle fullfører. Derfor styrker vi nullvisjonen mot frafall i den videregående skolen, samt reverser foreslåtte kutt som ville medført økt antall elever i klassene på yrkesfag. Vi skjermer også kutt i spesialundervisning og tilrettelagt opplæring, fordi vi ikke vil svekke tilbudet til de mest sårbare elevene.

Mange eldre har som følge av covid-19-pandemien måttet være mye alene og mange er ensomme. Derfor har vi satt av 1 millioner kroner per år til den kulturelle spaserstokken. På den måten bidrar vi til kulturelle aktiviteter og innhold i hverdagen for mange eldre i hele fylket, samtidig som vi sikrer oppdrag til de mange som jobber innenfor kultursektoren.

Og for Gjesdal betyr det

At neste år fullføres planleggingen og prosjekteringen av det viktige rassikringsprosjektet i Bergsura, slik at byggingen kan påbegynnes i 2022. Totalt er det prioritert 100 millioner kroner til prosjektet i årene 2021-2023. Går alt etter planen vil vi da ha en rassikker vei i 2023, både for skoleelever, de mange pendlerne og all næringstrafikken som daglig passer ura.

Så som du ser, fylkesbudsjettet har en stor påvirkning på manges hverdag.