Gå til sidens hovedinnhold

Friskoler: Jeg vil at Ola kristenmann og Mohammed muslim skal kunne gå sammen med Kari ateist på samme skole

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Heisann, nå ble det temperatur i diskusjonen om religiøse skoler. Først med Axel Saxe som i sitt leserbrev 1. mars hvor han sammenligner motstand mot segregerte religiøse skoler, med diktatorskap og Nord-Korea, og så kommer Olaug Bollestad og påstår at jeg angriper intellektet til barn som går på friskoler. Ta det med ro, og pust rolig inn, og slipp pusten rolig ut igjen. Jeg er fullstendig klar over at det er flotte, selvstendige hoder blant friskole elever og foreldrene, og forstår at det å velge en religiøs skole for sine barn gjøres ut av kjærlighet. Jeg mener og tror allikevel at en forkynnende skole ikke kan ha samme forutsetningene for fri tenkning som fellesskolen.

Det er synd å lese at du opplever det som fiendtlig mot kristne, med mine tanker om en felles plattform for våre barn. Mitt ønske er at mitt seksårige selv, skulle kunne gå på skole med den seksårige Olaug, så får Axel også være med i dette tankespillet, tenk de kjekke og interessante diskusjonene vi kunne hatt opp igjennom barndommen, mens vi utviklet oss til voksne individ. Og du Olaug, jeg har stor forståelse for alle religioner, og det ville aldri falt meg inn å forkynne, eller forskjellsbehandle mine elever basert på livssyn i mitt arbeid som lærer.

Elevers opplevelse av medvirkning og demokrati er subjektiv, og blir til i den virkeligheten en lever i. Religion har utvilsomt stått i veien for fri tenkning og utvikling i et historisk perspektiv, og vi ser fortsatt eksempler på dette rundt omkring i verden.

Så sier du Bollestad at det er en menneskerett at elevene skal kunne velge selv, og her er jeg egentlig enig med deg. Men jeg vet jeg ikke hva slags seksåringer du har omgitt deg med, men de jeg har vært rundt, har ingen håp i verden om å kunne ta en slik avgjørelse selv.

Så drar dere kortet om at foreldres valg om barns skolegang er en menneskerettighet, og her vil jeg si at regler er skrevet av mennesker, og er ikke nødvendigvis riktige for det om de er skrevet. Her bruker jeg min frie tanke til å si at jeg ikke er enig i at foreldrene skal ha ubegrenset rett til å ta undervisningsvalg hos sine barn. Denne regelen gir også buddhister, muslimer, og for den saks skyld satanister rett til å velge en skole som legger til rette for deres livssyn, det ønsker ikke jeg.

Så nettopp en veldig kjekk serie som heter Unorthodox, det er ikke direkte sammenlignbart, men gir et innblikk i hvordan foreldre, med beste intensjoner, ikke nødvendigvis gjør det rette for sine barn. Skyggesamfunn hvor mennesker blir kontrollert med frykt og styrt av hatsk tankegang finnes også i Norge, og religiøse skoler kan bidra til bevaringen av slike samfunn.

Min mening om skole, handler enkelt og greit om at vi ikke skal dele oss opp i samfunnet, jeg vil at Ola kristenmann og Mohammed muslim skal kunne gå sammen med Kari ateist på en fellesskole. Barna våre er framtida, og den framtida mener jeg de skaper best med å diskutere og utvikle seg sammen med personer av alle livssyn. Hva tror dere Jesus ville ønsket, en inkluderende skole hvor alle møtes, eller fullt av segregerte skoler for alle religioner?

Kongstun fikk først nei av et kommunalt flertall, så gikk de til en annen foresatt og fikk lov her. Jeg mener at Utdanningsdirektoratet da gjorde feil, og at de burde la kommunen selv avgjøre hvilke skoler som skal være i vår krets.

Vi blir nok ikke enige om dette. Men jeg setter pris på at jeg har fått komme til orde og skapt engasjement, og for all del, det er jo fint at vi her kan dele våre tanker om skole.