Gå til sidens hovedinnhold

Friskolene er viktig for mangfoldet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sigmund Nilssen skriver 9. februar at han mener friskolene er til hinder for mangfoldet. Det er jeg helt uenig i. Friskolen er et viktig supplement til den offentlige skolen og skaper rom for mangfoldet.

De aller fleste barn går på offentlig skole, men noen relativt få foreldre velger annerledes for sine barn. Nettopp denne muligheten til å velge noe annet mener jeg er et gode, og noe jeg er stolt av ved det norske samfunnet. Fjerner vi denne muligheten mener jeg at vi gjør samfunnet litt mindre mangfoldig og litt mindre tolerant.

Retten til å være annerledes og ikke mene det samme som flertallet, er en viktig kvalitet ved vårt demokrati. Toleranse handler først og fremst om å respektere de meninger og holdninger en selv ikke er enig i. Det er denne toleransen som skaper mangfold. Den skaper grunnlag for refleksjon og diskusjon, for spørsmål og drøfting.

Det viktigste for KrF er ikke hvilken skole de går på, om den er offentlig eller privat. Det viktigste for oss er at alle elever møter gode lærere i klasserommet, at de trives og får god oppfølging. Om de gjør det på den offentlige skolen, en montessoriskole eller på en kristen friskole er for meg irrelevant – så fremt de gjør det som er rett for dem!

Nilssen trekker frem arbeidet med læreplaner, og det kan nesten virke som at han ikke tror at friskoler må følge offentlig godkjente læreplaner. Jeg kan betrygge ham om at det må de.

Så er jeg helt enig med Nilssen at den offentlig skolen er viktig. Det er viktig at vi har en trygg, god og stabil skole. Men det er ikke en motsetning her. Vi kan ha trygge elever på både friskoler og den offentlige skolen.

Jeg heier på mangfold, jeg heier på den offentlige skolen og jeg heier på friskolene.