Gå til sidens hovedinnhold

Flere gjesdalbuer satt i korona-karantene

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere innbyggere som har vært på reise i Europa har blitt satt i karantene. Noen av dem har symptomer på koronavirus.

Før helgen skrev Gjesdalbuen at to personer bosatt i Gjesdal har blitt satt i karantene etter å ha vært ute og reist og blitt smittet av koronaviruset. De to gikk rett fra flyplassen til karantene.

Mandag morgen opplyser kommuneoverlege Hans Petter Torvik at flere personer ut over de to ovennevnte har blitt satt i karantene. Han har foreløpig ikke oversikt over hvor mange.

De som er satt i karantene har vært på reise i Tyrol. Noen av de som har vært i Tyrol, har symptomer forenlige med koronavirus.

– De testes på legevakt i dag, skriver Torvik på sms til Gjesdalbuen.

Dette er koronaviruset

  • Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.
  • For å hindre smitte bør personer som er syke unngå å hoste eller nyse direkte på andre, og man bør, når det er mulig, holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste eller nyse i et papirtørkle som kastes etterpå, eller i albuekroken.
  • God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
  • Viruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Symptomene ligner de man ser ved forkjølelse og influensa. Feber og hoste er de vanligste symptomene på infeksjon. Enkelte har startet med sår hals og milde symptomer, men de fleste vil få feber og hoste etterhvert. Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med lungeinfiltrater på røntgen. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer. Informasjon om risikofaktorer for alvorlig sykdom er foreløpig begrenset, men alvorlig sykdom og dødsfall er oftest sett hos eldre og personer med underliggende sykdommer.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også

Koronavirus påvist i Gjesdal

Les også

Smitteverngruppa i beredskapsmøte: Forbereder seg på en eventuell korona-epidemi i Gjesdal

Les også

Dette er helsesykepleier Synnøve sine beste råd for å unngå smittespredning