Gå til sidens hovedinnhold

Få vet hvor mye fotohobbyen betyr for Nina Carlsen (51). Nylig ble bildene hennes kåret til Norges beste

Artikkelen er over 2 år gammel

Å fotografere er terapi for Nina Carlsen fra Ålgård. I påsken ble hun kåret til beste sammenlagtfotograf i norgesmesterskapet for hobbyfotografer.

To ganger i året, vår og høst, arrangerer Norsk selskap for fotografi (NSFF) norgesmesterskap for hobbyfotografer. Nina Carlsen, som representerer fotoklubben Lukkertid, bestemte seg for å sende inn tolv bilder, slik hun også gjorde i fjor høst. Den gang var hun kjempefornøyd med å ha blitt antatt, som det heter når bildene er gode nok til å få stilles ut.

Et halvt år senere sitter hun i sofaen hjemme i huset i Raudviga, helt overveldet. Av totalt 4705 innleverte bilder fra hobbyfotografer i hele Norge, gjorde Carlsens tolv bidrag et stort inntrykk på juryen i norgesmesterskapets vårrunde. Så stort inntrykk at hun ble kåret til beste sammenlagtfotograf for alle de åtte klassene.

Kanskje ikke så rart da hun oppnådde to 1. plasser, en 2. plass, en 3. plass og fem hederlige omtaler. Som om ikke det var nok; Carlsen ble også tildelt en plakett for det mest kreative bildet kalt "Trapped in plastic".

– Jeg blir jo helt overgitt og utrolig takknemlig. Jeg har brukt mange timer på å redigere og velge ut hvilke bilder jeg skulle sende inn, sier Carlsen og legger trykk på mange.

– Så da jeg påskeaften fikk tilbakemelding om at mine tre bilder i natur-klassen ikke engang ble antatt, tenkte jeg at "jaja, dette gikk visst ad undas". Men så viste det seg at juryen likte bildene mine med folk på, sier hun og smiler.

Det første bildet

Hun er opprinnelig fra Tananger, men har bodd på Ålgård i over tretti år. 22.570 følgere ser hennes daglige bilder som publiseres på Instagram-profilen Nina_carlsen_photo Mange liker bildene hennes. Mange legger igjen en fin kommentar. Men de færreste vet hvor lang veien har vært for å komme dit 51-åringen er i dag.

– Det startet høsten 2013. Jeg var nyoperert, sykmeldt og langt nede psykisk. Jeg lå for det meste på sofaen her dagen lang.

Ute var naturen farget i nydelige høstfarger. En dag sa ektemannen Tom til henne at hun måtte bli med ham på tur.

– Han sa at vi ikke trengte gå så langt. Kun bort til badeplassen like utenfor huset vårt. Jeg ble med. På denne turen tok jeg noen bilder med mobilkameraet. Ett av dem la jeg ut på Instagram. Tidligere hadde jeg bare lagt ut bilder av hus og hjem. Det ble det nå en slutt på, sier hun og ler.

Å ta bilder ble noe som fikk henne opp av sofaen og ut på tur. Av ektemannen fikk hun et kompaktkamera, og nesten på dagen ett år etter at hun tok det første naturbildet med mobiltelefonen, kjøpte hun seg et speilreflekskamera.

– Jeg gikk "all in", som jeg ofte gjør når jeg får øynene opp for noe. Plutselig handlet det meste om å komme seg ut når det var fine soloppganger, solnedganger og fine himler. Jeg sjekket yr.no flere ganger om dagen, og reiste mye ut til Jærstrendene. Det var ikke vits i å ta bilder av vannet når det ikke var helt stille. Det ble nærmest en besettelse. Og det var ganske travelt.

Historier og eventyr

I 2015 meldte hun seg inn i Bryne fotoklubb. Hun var nervøs og spent da hun ble med på det månedlige møtet for aller første gang. Med seg på en minnepenn hadde hun to bilder som ingen andre enn hun selv visste at hun hadde tatt. Da hun reiste hjem den kvelden, hadde de to bildene hennes blitt kåret til det beste og det nest beste bildet.

– Jeg ble veldig godt tatt imot. Men jeg skalv hele kvelden. Å bli bedømt for bilder du har tatt, føltes nervepirrende. At jeg fikk 1. og 2.-plass den kvelden, var helt sykt. Det gjorde noe med meg. Jeg følte at jeg mestret noe. Det ga absolutt mersmak, sier hun.

For to og et halvt år siden ble naturbilder og såkalte makrobilder byttet ut med portretter av folk og dyr. Av biografien hennes på Instagram kommer det fram at hun ikke tar oppdrag. Hun er ikke lenger i jobb, og tar kun bilder på hobbybasis. Men stadig flere er blitt oppmerksomme på bildene hennes, og henvender seg med spørsmål om hun kan tenke seg å fotografere deres unge, håpefulle.

– Jeg må ofte si nei. Delvis fordi jeg ikke har tid eller mulighet, men også fordi jeg er nøye med hvem jeg sier ja til. Jeg ønsker å fortelle en historie, et eventyr, med bildene mine. Og personene må passe inn i disse fortellingene. Det jeg ser mest etter, er uttrykket i øynene til folk. Det er det viktigste, sier hun.

Gode hjelpere

Av Astrid Larsen og Frisørstuå får hun hjelp til styling av modellene. Men barna hun fotograferer, ønsker hun at skal være naturlige.

– Jeg pleier å si at Astrid er manageren min. Hun er en ener, det må jeg bare si. De siste årene har jeg kjøpt inn en del rekvisitter og klær, litt for mye etter mannens smak, men hvis jeg mangler noe, har Astrid det. Eller så vet hun om noen som kan ha det. Jeg låner alt mulig av henne, til og med ektemannen, he, he. Ibrahim har stilt som modell ved flere anledninger, sier Carlsen.

Hun beskriver seg selv som et kreativt menneske. For noen år siden drev hun med keramikk. Siden begynte hun med scrapbooking.

– Jeg klippet og limte, fargela motiver i flere år. Men så en dag taklet jeg ikke lenger alt rotet scrapbookingen genererte. Heldigvis fant jeg foto.

Hun lar seg inspirere av tv-serier, kjoler, filmer, steder og ulike farger. De fleste bildene tas utendørs, på ulike locations. I kjelleren har hun innredet sitt eget studio. Etter at fotograferingen er unnagjort, tilbringer hun gjerne flere timer foran dataskjermen. Der redigerer hun bildene mer eller mindre. Bildet "Trapped in plastic" ble for eksempel tillagt elementer som ikke egentlig finnes i orginalbildet.

Fotografen har forståelse for at ikke alle synes det er greit å redigere inn andre elementer i bildet, eller å drastisk endre farger og lys i Photoshop.

– Men dette er min kunst. Jeg liker å utfordre normene litt, og blir fort lei av ting. Da må jeg finne på noe annet. Selv vet jeg godt hva jeg liker, og jeg er glad for at flere liker den samme stilen som meg. Bildene mine er litt "moody", litt halvmørke, eventyraktige. De kan gjerne ligne malerier. En dame kalte en gang bildene min for glansbilder. Mange fotografer strever med å finne sitt særpreg. Jeg er veldig glad for at jeg har funnet mitt, sier 51-åringen og smiler.

Redningen

– Vil du si at å fotografere på mange måter ble redningen for deg?

– Ja, det ble redningen. Denne hobbyen her betyr alt.

Stemmen hennes brister. Tårer renner nedover kinnene. Hun reiser seg opp og går mot kjøkkenet for å finne litt tørkepapir. På vei tilbake til sofaen sier hun:

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis ikke jeg kunne hatt denne hobbyen.

Hun la blikket vandre gjennom stuevinduene og utover Øygardsvatnet.

– Dagene varierer veldig. Folk ser kanskje den sprudlende, blide dama som er ute blant folk. Men de ser ikke hun som ligger på sofaen og ikke takler noenting i verden. For da er hun her, ikke ute blant folk. Denne hobbyen er som en terapi. Jeg forsvinner inn i min egen verden når jeg holder på med dette. Det har vært tøft å erkjenne at jeg ikke mestrer å være i jobb. Da er det deilig å ha en arena hvor du virkelig kjenner på at du mestrer noe.

Tårene er tørket bort, ansiktet hennes lyser opp i et stort smil.

– Du, kan jeg få lov til å si noe om ektemannen min? Han er helt fantastisk. Og så tålmodig. Han støtter meg i alt jeg gjør, og følger med på alle mine oppturer og nedturer. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har ham.

NM i foto

  • Det er to runder i NM i foto; første runde har innlevering 15. mars og andre runde 15. september.
  • For å delta må du være medlem i Norsk Selskap For Fotografi, NSFF, via en fotoklubb eller som direktemedlem.
  • Hver autor kan totalt levere inn totalt 12 bilder i hver runde og velger da selv hvilke tema/klasser bildene leveres inn i.
  • Sammenlagtresultat vår + høst teller for Norgesmester.

Kilde: www.nsff.no