Gå til sidens hovedinnhold

Disse takene vil ikke feieren gå på

Artikkelen er over 1 år gammel

Pipene kan ikke feies, men utbygger tar heller ikke ansvar for å sikre taket slik at feieren kan komme.

Hustakene du ser på bildet, hører til i Løvetannveien i Solbakkane. De har piper - piper som feieren ikke vil gå i nærheten av.

- Takene har helling utover, og da må det være trinn opp til pipa eller en feieluke innendørs. Ellers er det ikke tilstrekkelig tilrettelagt for at en feier skal kunne gjøre jobben sin der, forklarer Leif Inge Andresen, branninspektør og fagansvarlig i Rogaland brann og redning IKS, overfor Gjesdalbuen.

I arbeidsmiljøloven heter det at feieren skal ha tilfredsstillende adkomst opp til og på taket, dersom det skal feies fra taket.

- Faglig uenighet

For husene i Løvetannveien, er dette kravet ikke tilfredsstilt. Dét var ikke beboerne klare over.

- Jeg har bodd her uten å vite hvorfor feierne ikke kan foreta feiing her. Vi stoler jo på at utbygger har fulgt alle nødvendige forskrifter, sier beboer Ingvild Berge.

Men forskriftene hevder utbygger Jadarhus å ha fulgt. De forholder seg til at taket per definisjon er flatt dersom det heller med seks grader eller mindre.

- Da blir det en faglig uenighet. Vi har sjekket opp i dette, og mener vi følger plan- og bygningsloven. Dermed er det ikke noe krav om at vi skal ha stigetrinn opp til pipa når taket er såpass flatt, sier administrerende direktør Rune Hatlestad i Jadarhus.

Dermed havner huset til Ingvild Berge og hennes naboer midt mellom den faglige uenigheten. Utbygger føler seg ikke pliktet å sette trinn på takene når de er nesten flate, mens feieren ikke skal opp på disse takene så lenge det er noe som helst helning, ifølge arbeidsmiljøloven.

- De kan godt mene at vi burde følge med på denne typen ting selv, men det er jo ikke enkelt for hver enkelt å vite hva som er riktig på forhånd. Vi stolte på at alt var bygget som det skulle, kommenterer Berge.

Nær løsning

Selv om Jadarhus ikke føler det er noen direkte mangel på huset, ønsker de å finne en løsning på utfordringen. De er tidligere konfrontert med flere mangler på hus i Solbakkane - i 2016. Den gang ble mye forklart med mangel på kommunikasjon. Hatlestad forsikrer om at en omorganisering internt har gjort bedriften bedre forberedt til å håndtere tilbakemeldinger som kommer. Han påpeker også at Jadarhus tidligere har vært på tilbudssiden overfor beboere i Solbakkane.

- Da dette kom opp, valgte vi å bidra, selv om vi ikke måtte. Vi kom med en sterkt nedsatt pris på montering av slike trinn til flere av beboerne, uten at den ble akseptert. Vi gjorde dette fordi vi ønsker at verken vi eller våre kunder skal bruke tid og krefter og for å få det ut av verden. Vi forstår at alle vil få feid pipene sine og vi ønsker fornøyde kunder, forklarer Hatlestad.

Berge er ikke kjent med at et slikt tilbud skal ha blitt sendt til hennes velforening.

- Dersom de kommer med forslaget på ny, skal vi selvsagt vurdere det, hvis det kan føre med seg at våre hus også kan bli godkjent for feierne, sier hun.

Selv om tilbudet nå er noen år gammelt, vil ikke Hatlestad utelukke at Jadarhus igjen kan stille med reduserte priser til husene det gjelder.

- Jeg måtte konferert med andre hos oss, men jeg ville nok tenkt at det er klokt å holde på dette tilbudet. Situasjonen er neppe annerledes nå enn den var for noen år siden, sier han.

Etter det Gjesdalbuen forstår, har Jadarhus for omtrent fire år siden sendt ut tilbud om gratis montering av trinn til takene i Solbakkane som ikke har trinn, men heller over seks grader. Senere skal altså husene hvor helningen ikke er like åpenbar ha fått det omtalte tilbudet om billig montering av trinn, ifølge Hatlestad.

Vanlig utfordring

Det er kanskje en mager trøst, men Løvetannveien er ikke alene.

- Dette gjelder både flere plasser i Gjesdal kommune og flere plasser i landet, at det ikke er tilrettelagt for feiing på taket, forklarer Leif Inge Andresen i brannvesenet.

- Feieren skal kunne gå på taket hele året. Seks graders helling er nok til å skli på om vinteren, understreker han.

Brannvesenet ønsker ikke å kommentere den ovennevnte saken.

- Det får bli mellom beboere og utbygger, forklarer Andresen.

At det ikke er trinn på hustakene, betyr ikke nødvendigvis at huset ikke kan få besøk av feieren. Flere hus har nemlig feieluke som kan benyttes innendørs.

- Det er ikke uvanlig. Halve Stavanger har feieluke innendørs, slår Andresen fast.