(Solabladet)

BRANN: Brannvesenet opplyser på Twitter onsdag like etter klokken 14 at det stadig blusser opp igjen på branntomten, og at det ligger og ulmer. Rogaland brann og redning og flyplassens eget brannvesen driver med kontinuerlig etterslokkingsarbeid.

Like etter klokken 15 tirsdag kom de første meldingene om at det hadde oppstått brann i en bil i et parkeringshus ved Stavanger lufthavn Sola. Det gikk ikke mange minuttene før det ble konstatert at brannen hadde spredt seg videre til andre biler, og infernoet var snart et faktum.

I samråd med politi og brannvesen ble det nærliggende flyplasshotellet Scandic Stavanger Airport evakuert.

– Det stemmer at vi har evakuert hotellet i henhold til direktivet fra brannvesenet. Alle våre gjester er i sikkerhet og har det fint. Jeg har tett dialog med alle ansatte som har vært på jobb, og alt har skjedd uten dramatikk, opplyste hotelldirektør Benjamin Schofield til Solabladet tirsdag kveld.

Dette vet vi om skadeomfanget

Like etter klokken 18 kom det meldinger om at deler av parkeringshuset hadde kollapset, og ifølge brannvesenet skal flammene i den nyeste delen av parkeringshuset ha nådd femte etasje. Det er også den nyeste delen av bygningen som har fått størst skader.

Brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning IKS uttalte tirsdag til TV2 Nyhetene at de var så godt som helt sikre på at det ikke befant seg mennesker i parkeringshuset da brannen brøt ut. Ingenting tyder på noe annet, onsdag morgen.

Antallet biler som ble slukt av flammene har variert hos de ulike mediene, men Haagenrud opplyser til NRK at det er snakk om et sted mellom 200 og 300 biler som har gått tapt i flammene. Over 1600 biler stod parkert i parkeringshuset da brannen brøt ut, maks kapasitet er 3000 biler.

Det er også blitt spekulert i hvorvidt brannen startet i en elbil, men dette er ifølge Haagenrud for tidlig å si noe om. Aftenbladet på sin side melder onsdag morgen at brannen sannsynligvis har startet i en eldre dieselbil. Politiet har senere gått ut og bekreftet at brannen startet i en dieselbil.

I forbindelse med slokningsarbeidet måtte deler av bygningen brytes opp med gravemaskin for at brannvesenet skulle få lettere tilgang. Av sikkerhet for egne mannskaper kunne ikke brannvesenet ta seg inn i bygningen.

Vår reporter på stedet rapporterer om skader over hele bygget.

Flytrafikken stanset opp

Avinor var tidlig ute med å sette krisestab, det samme var Sola kommune. Avinor valgte tidlig å stenge ned flytrafikken til og fra Sola ut dagen. Onsdag morgen er flytrafikken på vei tilbake i sporet, men ifølge Avinor kan det komme til å ta tid før alt er tilbake til normalen.

Giftig røyk i Tananger

Politi og brannvesen gikk tidlig ut og advarte mot den svarte, tykke røyken som veltet ut av parkeringshuset, og oppfordret solabuen til å lukke vinduer, dører og ventiler.

Solabladet mottok flere meldinger fra beboere i Tananger om at røyken var merkbar der, og Havørn Fotball valgte å avlyse alle tirsdagens treninger for å unngå eksponering for røyken.

På Facebook-gruppen «Tananger nå for tiå» skriver et av gruppens medlemmer at hun var ute og luftet hunden da hun ble eksponert for røyken, og at det sved i øynene og var ubehagelig å puste.