Gå til sidens hovedinnhold

Dette er helsesykepleier Synnøve sine beste råd for å unngå smittespredning

Artikkelen er over 1 år gammel

På tirsdag kunne Gjesdalbuen melde at apotek og butikker er tomme for Antibac. Her er helsesykepleier Synnøve Eidsaa sine beste tips for å unngå smitte.

- Å vaske hendene i 30 til 60 sekunder er en god regel. Da må man huske å vaske både over og inni hendene, mellom alle fingre og bruke god tid på å vaske dem ordentlig, sier Edsaa som også er virksomhetsleder for helsestasjonstjenester og familiesenter i Gjesdal kommune.

Hun anbefaler alle å følge Folkehelseinstituttet sine retningslinjer, slik at man kan best mulig unngå smitte.

– Det å ha en god rutine på å vaske hendene kan også være smart. Vaske seg etter at man har vært i kontakt med folk, før du skal spise og lignende, sier Eidsaa.

Lett å gå i krisemodus

Eidsaa forteller at håndvask med såpe og lunket vann er det beste for å rengjøre hender. Antibac er et godt alternativ dersom du ikke har mulighet til å vaske med såpe. Det sier også FHI sine anbefalinger.

– Antibac er lurt å ha med seg når man reiser eksempelvis også hvis du skal ut og spise.

Hun forteller at det er lett å gå i krisemodus nå som koronaviruset er i landet, og hvis man søker opp informasjon fra andre steder enn folkehelseinstituttet. Derfor råder hun til å følge med på FHI sine nettsider, og ikke hente informasjon om hygiene eller smittespredning andre steder.

– Utenom god håndhygiene er det også lurt å tenke på andre punkter som det å nyse og hoste i et papirlommetørkle, som skal kastes etter bruk. Hvis du ikke har det i nærheten er å nyse i albuen en løsning, forteller Eidsaa.

Ifølge FHI treffer dråper fra pust og hoste gjerne ting fra en meters avstand. Dette gjør papirlommetørkleet og albuen til et enkelt tiltak for å unngå smittespredning. Hvis du hoster eller nyser direkte på hendene gjør det lettere å overføre smitte.

Råd fra FHI

Anbefalingene under er hentet fra Folkehelseinstituttets nettside.

Luftveisinfeksjoner smitter ved at virus eller bakterier overføres fra luftveiene hos en syk eller smittet person til en annen person. Munnen og slimhinnene i øyne og nese er vanlige inngangsporter.

Når en syk eller smittet person snakker, hoster eller nyser, slynges dråper med smittestoff ut i luften. Personer som står i nærheten vil kunne puste inn luft med smittestoffer i, eller få smittestoff på ansikt eller hender og deretter videre til munn, nese eller øyne. Denne formen for smitte kalles dråpesmitte.

Ved noen luftveisinfeksjoner har smittestoffet egenskaper som gjør at det inntar en så liten størrelse at det holder seg svevende i luften og fraktes over lenger avstander. Dette kalles luftsmitte, og gjør smittestoffet mer smittsomt.

Vi kan med enkle tiltak redusere risikoen for dråpesmitte. Dersom man er syk med luftveisinfeksjon er det viktig at man forsøker å holde seg på avstand fra andre, bruke papirlommetørkle eller hoste inn i albuen.

Håndhygiene er et effektivt tiltak for å forebygge sykdom. Personer som er syke bør utføre håndhygiene når det er risiko for at de har fått smittestoff på hendene (eksempelvis etter å ha pusset nesen), før de berører gjenstander i omgivelsene.