Kan Ålgård bli by?

Det er et godt spørsmål, som har flere svar enn bare ja eller nei. Det første man bør spørre seg om er hva som kjennetegner en by. Er det handel og butikker, industri og bedrifter av alle slag? Disse kriteriene vil nok Ålgård kunne oppfylle.

Men det er en viktig ting Ålgård mangler for å kunne kalles en by.

Etter klokken 18 på kvelden er sentrum dødt. Ingen er ute og går, bortsett kanskje på fine sommerkvelder. Det finnes nemlig ikke et uteliv på Ålgård, og etter min mening er det en ufravikelig del av en levende by.

Hva mener du om denne saken?

Send oss din mening som et leserbrev her!

Det er ikke rart at mange ungdommer flytter fra Ålgård så snart de er ferdig med videregående og at de sjelden kommer tilbake.

Kollektivtrafikken til Sandnes er ikke den beste, men det er mer liv i Sandnes.

Ja, det finnes en restaurant eller en bistro her og der på Ålgård, noe i Kongeparken, noe langs E39, og et par kafeer i handlesentrene, som er åpne i butikkenes åpningstid. Men etter at Lura Turistheim ga opp, så finnes det ingenting i sentrum. Og ikke kom og fortell meg at Kongeparken er sentrum i Ålgård.

Lura Turistheim var heller ikke en restaurant. Når jeg går på restaurant forventer jeg å bli servert av en kelner, ikke å stå ved en disk som i en kantine.

Nå bygges kanalhuset i sentrum. Det er rykter om at en stor aktør vil ha hele første etasje. Det er vel en stor kjedebutikk av en eller annen sort. Det blir ikke mer bysentrum av det. Kjedebutikker har vi nok av.

Hvis man virkelig mener noe med å ville bli kalt en by, burde alle bygninger som blir bygget i det området ha minst en restaurant, pub, bar eller kafé i første etasje.

Noen tror kanskje ikke det går an.

Vel, se til Bryne. En by som har omtrent like mange innbyggere som Gjesdal, og ikke veldig mange flere enn Ålgård. De har fått det til. Et yrende uteliv som trekker folk langveis fra. Og hvem er det som savner en skikkelig restaurant og som har råd til å bruke den? Jo, de godt voksne, som i dag må reise til Sandnes eller Stavanger for å få et slikt tilbud.

Hvis Ålgård skal kalles by, må vi også bestrebe oss på å ha alle de kvaliteter som en by har. Den viktigste kvaliteten er et levende sentrum, både på dagtid og kveldstid.

Det står bare på viljen.