På vei inn i administrasjonsdelen av Ålgård stadion på Solås summer det i tre stemmer. Klokka er 15:32 og Oddbjørn "Oddas" Sivertsen og Hans Kristian "Hansi" Håland har huket tak i Ålgård-trener Bo Andersen. De lytter interessert når dansken forteller om situasjonen i klubben og hvordan det ligger an med A-laget. Utenfor er fotballfritidsordningen i gang med treningen sin. Sivertsen kommenterer at det ser lovende ut med denne rekrutteringen, men innser at det nok er drøye ti år til disse spillerne kan bidra for A-laget i fotball.

De to legendene i lokalfotballen har fått oppdraget å kommentere et av regionens heteste derby, Ålgård-Frøyland, som har avspark fredag klokken 19:00 og vises direkte på gjesdalbuen.no.

Liverpool og Everton

Ja, Sivertsen er en mann vi forbinder med ÅFK. Han har 385 kamper for A-laget, og har i tillegg bidratt på trenersiden etter at han ga seg som spiller. Og ja, Håland har de siste 15 årene holdt til på Frøyland.

Men de har også prestert å finne seg rivaler som favorittlag i England. Håland holder med Liverpool, mens Sivertsen alltid har favorisert Everton.

– De som bodde i Nedre Vaulabakken, husker nok de to guttene – én alltid i blått og én alltid i rødt, sier Sivertsen og ler.

land flyttet i 1985 til Ålgård, nærmere bestemt tvers over gata for Sivertsen. De var ni år gamle og ble gode venner på direkten. De gikk på skolen sammen og de spilte fotball sammen – gjennom hele oppveksten. Men engelsk fotball snakker de ikke om sammen.

De har aldri sett en kamp mellom Liverpool-rivalene i samme rom, og kommer sikkert aldri til å gjøre det heller.

– Vi har gjerne en buffer på flere uker hvor vi ikke snakker spesielt mye med hverandre før og etter disse kampene, forklarer Everton-supporteren.

– Liverpool har hatt et solid overtak i mange år nå. Men jeg ligger lavt. Jeg vet vel at det kan slå tilbake på meg en gang, sier Liverpool-mannen.

De hadde tilfeldigvis valgt hvert sitt lag før de møtte hverandre. Sivertsen forklarer at han valgte Everton av samme årsak som de fleste andre velger klubb, de var gode da han tok valget. I tre sesonger, mellom 1985 og 1987, vekslet de to rivalene på å vinne serien. Etter det dro Liverpool fra og har vært den mest suksessrike klubben av de to.

Starten på et rivaloppgjør

Lokalt har vi ikke samme historie, men Frøyland har prestert å ta en form for trone fra Ålgård, slik som Liverpool gjorde med Everton. Det har kulminert i et helt nytt rivaloppgjør på Jæren – hvor ÅFK og Frøyland kniver om å være storebror i nabolaget. Et rivaleri som de to kompisene, som i dag er trenere for barna sine i hver av disse klubbene, ikke har fått kjenne mye på selv.

– Da vi spilte for Ålgård, var vi i 2. divisjon. Frøyland var ikke på kartet vårt. Du bryr deg ikke om naboen når de er dårligere enn deg, påpeker Sivertsen, og eksemplifiserer med Everton, som nok er sintere på Liverpool, enn andre veien, nå som det er de røde som regjerer i byen.

I 2004 hadde Håland kjæreste og flyttet sammen med henne til Frøyland. Da meldte han også overgang til klubben på sitt nye bosted. Med Ålgård-spissen på laget, var Frøyland stabile på 3. divisjons-nivået. Og med Sivertsen som assistenttrener, tok ÅFK farvel med 2. divisjon i 2014 – etter 12 strake sesonger på nivå tre. Året etter endte Frøyland på 2. plass i 3. divisjon, foran Ålgård på tredje. I forbindelse med spissingen av de øverste divisjonene, rykket begge klubbene ned til 4. divisjon i 2016.

Og det er nok i denne perioden vi ser starten på et derby med nerve og drama – da Frøyland i 2015 var forbi ÅFK, etter en evighet som underdog.

– Frøyland har hentet en del spillere fra Ålgård gjennom årene. Det har stort sett vært spillere som ikke har fått så mye spilletid på A-laget der borte. Så har de gjort det bra i Frøyland og kanskje til og med sendt noen stikk til gamleklubben sin når de har hatt mer suksess enn naboen, kommenterer Håland.

Han sikter til blant andre Tommy Tønnesen. Forsvarsspilleren kom fra Ålgård til Frøyland i 2014, og var altså sesongen etter med på å gå forbi moderklubben. Tønnesen har blant annet tidligere uttalt at han følte seg fryst ut av Ålgård.

– Da jeg var ung ble jeg nærmest frosset ut fordi enkeltpersoner i klubben heller ville betale spillere utenfra for å spille i ÅFK framfor å bruke oss som var unge og lokale. I vinter slet ÅFK med å få tak i spillere, og da ville ikke jeg komme krypende tilbake. Det har vært altfor mye snakk om penger på Ålgård de siste årene, og jeg hadde håpet det var slutt på det nå, men jeg ser jo at de har hentet en del spillere utenfra også denne sesongen, sa han til Gjesdalbuen da Frøyland røk ut av NM-kvalifiseringen for Ålgård i 2015.

– ÅFK er storebror

Nettopp kommentarer rundt pengebruk og hvor spillerne kommer fra, har preget lokaloppgjørene. Håland understreker at også Frøyland må hente spillere utenfra for å kunne konkurrere i 4. divisjon. Men han ser at det er lettere å slippe unna rykter og kommentarer når spillerne snakker jærsk og er hentet fra Ganddal og Ålgård, enn østlendinger og siddiser fra Vidar og Randaberg.

Stort treningsanlegg og flott stadion på Solås gjør neppe behovet for å melde i den ene og andre retningen mindre.

– Det har vært noen små episoder. Og så tror jeg at Frøyland er litt irriterende for Ålgård, sier Håland og smiler.

– Jeg vet for lite til å kommentere påstander om lønning av spillere og slikt. Det er uansett en kjip ting å få på seg, legger han til.

– Men på generelt grunnlag kan det å ha med spillere utenfra være en god ting. Selv syntes jeg det var jilt da det kom spillere til laget vårt. De utfordret oss som var der og kom med nye impulser, skyter Sivertsen inn.

– 4. divisjon er såpass sterk at det blir vanskelig å konkurrere med kun spillere som har gått gjennom egen junioravdeling, støtter Håland.

Men hvem er det som er storebror? Etter litt drøfting, blir vi enige om at det er Frøyland som er lillebror. Sivertsen er ikke i tvil, mens det er Håland som trenger å overtales.

– Ser man på historie, økonomi og anlegg, er det nok Ålgård som er storebror nå. Ser man på det sportslige, er Frøyland et hakk foran, sier mannen med oppvekst i den ene klubben og begge beina i den andre.

"Oddas" heier på Henrik Kommedal

Når de blir bedt om å spå utfallet, er Håland langt mer bestemt.

– 0-3, slår han fast.

Sivertsen minner Håland om hvor han er fra.

– Jeg har like sterke følelser for begge lagene. Fortsatt er 40 prosent av dagens Frøyland-lag tidligere lagkamerater. Samtidig er det Ålgård som har fostret meg opp som person og spiller, svarer den tidligere spissen.

Sivertsen godtar svaret.

– 2–1. Henrik Kommedal avgjør dette med to scoringer, er hans spådom.

Det skinner gjennom at den tidligere midtbanespilleren har likt det han har sett av ÅFK-spissen fra tribuneplass de siste årene.

– Han og Sindre Abrahamsen Karlsen på midten er viktige. Det er også positivt med Arne-Amar Kotlica og Eden Zormah som har kommet inn og hevet nivået. Ålgård har svakheter hvis én i sentrallinjen er vekke. Troppen er tynn, men de har en sterk ellever og kan slå Frøyland, forklarer Sivertsen.

Han stiller fortsatt som tilskuer på ÅFKs hjemmekamper og ønsker klubben sin alt godt. Både Sivertsen og Håland er enige om at 3. divisjon burde være nivået til Ålgård. Etter at 2. divisjon ble redusert fra 4 puljer til 2, er nivået der for tøft. Sivertsen føler seg likevel ikke helt trygg på at opprykk fra 4. divisjon er nært forestående.

– Da jeg så dem spille treningskamper i vinter, tenkte jeg at de hadde muligheter denne sesongen. Det har dessverre forandret seg. De har mistet mange spillere. Jeg synes synd på Bo Andersen, som må bruke mer tid på å lete etter spillere, enn å trene laget. Noen av treningene deres har vært temmelig glisne, forklarer han.

Aldri spilt mot hverandre

Håland har hele 12 sesonger i Frøyland etter overgangen, og rakk 339 kamper i hvitt og rødt. Han står med 249 kamper for ÅFK. Sivertsen sluttet med A-lagsfotball lenge før kompisen. Men han har hatt noen muligheter til å møte Håland på banen som spiller for Ålgård 2.

De to har likevel faktisk aldri spilt mot hverandre i tellende kamp. Hålands testimonial for både Ålgård og Frøyland er den første og eneste gangen de to har møttes på hver sin side av banen.

– Jeg har spilt mange kamper mot Ålgård etter overgangen til Frøyland, men aldri mot Oddbjørn, sier Håland.

– Jeg har vært med på å slå Frøyland med Ålgård 2. Men av en eller annen grunn var ikke Hansi med, sier Sivertsen.

Det kan da umulig være tilfeldig ...

– Det kan vel kanskje ikke det. Men det må ha vært noe i underbevisstheten som har sagt at det kan være greit ikke å spille mot hverandre, som har ført til forfallene, kommenterer Håland.