Rogaland fylkeskommune har tildelt støtte til bredbåndsutbygging for 2022, såkalt Nkom-midler. Totalt har de fordelt 13,5 millioner til åtte kommuner i fylket. 1,3 millioner kroner går til utbygging i Gjesdal kommune.

– Dette er et viktig steg på veien for å sikre høyhastighetsinternett til alle husstander i Rogaland – og Gjesdal – innen 2025, sier gjesdalbu og gruppeleder Tom Kalsås i Rogaland Ap.

Tregt i dag

En av dem som får tilbud om bedre internett, er Tellef Lima Eidland og familien.

– Jeg tenker det er helt supert at vi får bedre nett på bygda. Jeg ser at hvis vi ikke hadde solgt Gjesdal E-verk i sin tid, hadde vi kanskje som Klepp Energi, bygd ut nettet til alle kundene, sier han.

Bonden bor på Eidland og har fått informasjon om at arbeidet med selve gravingen kan begynne til våren en gang. Dermed jubler han ikke helt enda. I dag bruker familien mobilnett, som fungerer greit så lenge det ikke er for mange som kobler seg på samtidig.

– Nå sitter jeg på hjemmekontor og kjører direktelinje her, men jeg kan ikke være på når ungene kommer hjem og skal starte med skolearbeid, forklarer han.

Hvis han skulle hatt videomøte samtidig som barna gjør skolearbeid via nett, kunne han ikke hatt på bilde og lyden ville vært hakkete. Nå håper de at de vil få på plass internett med høy hastighet snarest.

10 prosent mangler

I Rogaland mangler fortsatt omtrent 20.000 av totalt 209.000 husstander høyhastighetsinternett. Det utgjør nesten 10 prosent av husstandene i fylket.

– Vi har helt siden valgkampen i fjor sommer vært tydelige på at alle i Norge skal ha høyhastighetsinternett innen 2025, og det står vi fast ved. Dette er et av de viktigste distriktstiltakene for å sikre at folk skal kunne jobbe og bo i hele Rogaland, og her må både staten, kommuner, fylkeskommuner og utbyggere stille opp for å ta sin del av kostnadene, sier Kalsås i en pressemelding.

Tellef Lima Eidland synes det er synd at bygdene ikke får internett før nå.

– Dere føler dere nedprioritert?

– Det ser vi jo at vi er.